Mulatságokkal kezdődik a szüret - Jó minőségű termés

Megyei körkép - Sírva vigad a magyar, ez a szüreti mulatságokra is jellemző, amiből a múlt hétvégén többet is rendeztek. Az idei szőlő minősége jó, a mennyisége jóval kevesebb.

Munkatársainktól

Az idén országosan nem kedvezett igazán a szőlőknek az időjárás, hiszen a tavasz későn jött, a virágzáskor hideg, esős idő volt, a viharok is megtépázták az ültetvényeket és idén mindkét nagy gombabetegség felütötte a fejét. Az Alföldön ezeken túl még a víz és a téli fagy is okozott károkat. Ott negyvenszázalékos vagy még több  a terméskiesés, a mi borvidékeinken húsz-harminc százalék közöttire teszik. Az eddig leszüretelt fürtök minősége viszont jó és a felvásárlási árak is emelkedtek valamelyest. A szüreti felvonulás errefelé régi hagyomány. Egyes helyeken ezen ad engedélyt a hegybíró a szüret megkezdésére, másutt a munka végeztével ünneplik meg, hogy idén is beértek a szőlők, lesz bor.

A napokban már megyénkben is megkezdődött a korai szőlőfajták szürete, de a munkát megelőző fesztiválok már két hete több településre csábították az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén Badacsonyba, Balatonalmádiba, Csopakra, a Somlóra és Tihanyba várták a szőlőtermesztőket és a borbarátokat, hogy megkóstolják az idei szőlőt és a tavalyi bort.

A Somlói napok,  a Somló és Környéke Borút Egyesület eseménysorozata megnyitó-ünnepségén Fenes Iván, a Somlói Borlovag és Pálinka Klub kancellárja köszöntötte a jelenlevőket, majd a borverseny díjazottjai vehették át jutalmaikat az Év somlói borosgazdájával, Fekete Bélával együtt. Aranyérmet Radics Sándorné, Fehér Csaba Attila, Fekete Béla, valamint a Dénes Hegybirtok, a Tornai Pincészet Kft. és a Csordás-Fodor Borház vehetett át.

A főzőversenyen a Sógorok, a Csipet Csapat, a Somló Környéki Önkormányzatok és a pápai légierő csapata bizonyult a legügyesebbnek. Különdíjat a Somló-hegyaljai boszorkányok és a Réz eleje csapat tagjai kaptak.  Bor- és pálinkalovaggá avatták Ferger Jánost, Kaufmann Margitot, Szabó Istvánt, Theo Grejnert, Kiss Attilát, Eke Józsefet és Makovecz Gyulát.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a hétvégén  a badacsonyi szüret. Az esős szombat ugyan nem kedvezett az eseménynek, de a móló mellett felállított fesztiválsátor védelmében színes programokkal találkozhattak a vendégek, akik egyúttal ismerkedhettek a régió történelmi, kulturális tradícióival, a borkészítéssel, gasztronómiai hagyományokkal. A vasárnapi felvonulásra megjavult az idő, így a 71-es számú főúton ritkán látott tömeg várta a Badacsonytomaj felől érkező szüreti menetet. Elöl két lovas haladt, mögöttük a hagyományos ökrös fogat, aztán a tapolcai fúvószenekar, Tóth János Zoltán nagymester vezetésével a Vinum Vulcanum Borlovagrend tagjai, illetve a  hosszú sorban felbukkantak a lovas és gyalogos hagyományőrzők, hintók, betyárok, táncosok, szüretelők, boraikat kínáló termelők. A felvonulók  a Móló parkba, a rendezvény központjába érkeztek, ahol Krisztin N. László polgármester üdvözlő szavai, a szőlőharang fogadása és a végvári harcosokkal érkező Mátyás király köszöntője után szüreti gálaműsor kezdődött.

Csopakon szombaton a gyerekek a szülőkkel közös vetélkedőn foglalták vissza a strandot. Nyolc csapat indult, az első helyet a Párducok szerezték meg. Második a Balatoni villámcsapás, harmadik a Csopi hobbi csapat lett. Hagyományosan megszervezték a  madárijesztők versenyét is. Ezzel kapcsolatban Ambrus Tibor polgármester elmondta: nemcsak riasztják a madarakat, hanem csalogatják is,  a strandon ötven madárijesztőt helyeztek ki a hétvégén. A legszebb madárijesztőt a helyi Zaka Krisztián készítette, második a helyi általános iskola nyolcadik osztálya, harmadik a felsőörsi Miske Óvoda bábuja lett. A Szép kert, gondozott udvar versenyben Gacs Gábor, Csoó Sándorné és Siető Kálmánné  húszezer forint értékű,  Boksay Györgyné, Baginé Bánki Gabriella, Szerdahelyi Lászlóné és Gunyhó Lajosné tizenötezer forint értékű vásárlási utalványt kapott. A vasárnapi szüreti étkek versenyén első helyezett a csopaki  általános iskola  francia boka névre keresztelt  csülökétele lett. Második a Csopak-Paloznak Horgászegyesület balatoni halászléja és sült hala, harmadik a "Köz-Ért", a csopaki polgármesteri hivatal csapata erdei gombás pincepörköltje és medvehagymás szőlőtőtikéje lett.

Szombaton és vasárnap rendezték meg Tihanyban is a szüreti napokat, mely horgászversennyel kezdődött, lovagi tornát mutattak be és sok vidám programmal szórakoztatták a közönséget. A szüreti felvonulás vasárnap délután a Belső-tó partjáról indult és a bencés apátságig tartott, ahol hagyományosan megszentelték a szőlőt és a kenyeret. Salánki Sándor emlékeztetett arra, hogy a helyi borok legfőbb értéke a kiváló minőség.

 

A következő napokban már megyénk négy borvidékén is megkezdődik a korai érésű szőlőfajták szürete. A hagyományok szerint vagy a munka előtt, vagy a végén felvonulást, közös  ünnepet szerveznek a gazdák. Nem véletlenül szerepel egyik operettünkben, hogy "sem szüret előtt, sem szüret után" nem nősülök.

A szőlőtermő vidékeken a legfőbb bevételi forrás a szőlő, illetve a bor értékesítéséből származik. Közismert tény, hogy ez a növény a hajlott hátú embereket szereti, szinte folyamatos gondozást igényel, és a termés mennyiségét, minőségét erősen befolyásolja az időjárás is.

Az idei nem kedvezett, így a fürtök mennyisége huszonöt-negyven százalékkal kevesebb a tavalyinál, de a minőséggel nincsen baj. A szőlő egészséges étel, szinte mindenkinek, de különösen a szívbetegeknek ajánlják rendszeres fogyasztását. A bor pedig része a Teremtővel kötött szent szövetségnek.

Varga Ibolya

[email protected]

 

 

 


 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!