Önmagunk, azaz a felfedezésre váró világ

Balatonfüred - Ősi, egyiptomi technikával készített, az alkotó ujjlenyomatait láthatóan is őrző, archaikus szobrok és azok hangulatát közvetítő festmények láthatók Sara Berti olasz szobrászművésztől a Vaszary Villában.

Martinovics Tibor

Elnyújtott, magányos, fej és arc nélküli, roncsolt testek. Jobbára nemiségüket elvesztő, a maguk esendőségében és tökéletlenségében ábrázolt emberi törzsek. Mind egyetlen mozdulatba merevedve, a kimerevített mozdulatok azonban mégis személyiséget, történeteket adnak a testeknek, amelyek megtörtségében van valami mindent átható lendület. A szobrok fölött pedig a mély tengerkék színű festmények, mint valami alámerülés, sejtelmes víz alatti világok megidézői.

- Sara Berti és Salvatore Quasimodo művészetének kapcsolódása a műfaji különbségek ellenére kézenfekvő. Mindketten anyanyelvként birtokolják az antik hagyományt, és a föld, a víz, az ember, az emberi lélek rezdülései nagy jelentőséggel bírnak műveikben. Odüsszeuszra utalva: a szobrokban egyaránt él a leleményes, sokat tűrő Odüsszeusz útja a mediterrán világban, és az is, hogy többen ezt nem valóságos, hanem belső utazásnak tartják. Sara Berti bronztestei belehasítanak a térbe, organikus erővonalat képeznek. A művész szavaival élve a szobor: gesztus a térben, mint egy tengeri hullám. A víz hasonlat nem véletlen, műveinek sokszor alkotó eleme a víz ábrázolása. Amit festményeinél kiemel a kék szín, az áttűnések és a fedések, az más módon a szobrainál is megjelenik - fogalmazott Barabás Lajos műgyűjtő a kiállítás megnyitóján, és hangsúlyozta: a művész festményei nem csupán kísérői a szobroknak, hanem egy-egy koncentrált, gyors és határozott ecsetvonással készült gesztust örökítenek meg.

A Bologna és Budapest között ingázó, mindkét városban élő és dolgozó szobrászművészt az Olasz Kultúrintézet ajánlotta a füredi képtár vezetőinek figyelmébe, így lett tárlata a Quasimodo Költőverseny egyik kísérőprogramja. – Ez az első kortárs kiállítás a képtár Széchenyi termében. Jövő tavasztól rendszeresen szeretnénk bemutatkozási lehetőséget adni fiatal, kortárs művészeknek, a tárlatokat irodalommal és zenével ötvözve – válaszolta érdeklődésünkre Kállói Judit művészettörténész, a Vaszary képtár művészeti vezetője.

Hagyományos olasz, kortárs magyar

Sara Berti 1982-ben született Bolognában, évek óta szülővárosa mellett Budapest a második otthona. Fiatal kora ellenére számos hazai és nemzetközi kiállításon vett már részt, tavaly a Dialógus a kimondhatatlanról címmel Nádler Istvánnal közös tárlaton szerepelt. Munkásságában összefonódik az olasz figuratív szobrászat hagyománya és a modern, kortárs magyar művészet hatása. A Vaszary Villa Széchenyi termében felállított Mint Odüsszeusz című kiállítása október 3-áig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!