Quasimodo nemzetközi költőverseny: Szálinger Balázs a fődíjas

Balatonfüred - Olyasmi jött itt létre, aminek maga Quasimodo is jobban örülne, mint a Nobel-díjának. Füreden az élő költők társasága alakult meg, Tagore, Hamvas Béla és a verseny díjazottjainak társaságában Quasimodo úgy él itt, mintha a barátunk lenne. Ennél többet, költő a halála után nem kaphat.

Martinovics Tibor

Szőcs Géza költő, államtitkár e szavakkal köszöntötte a Quasimodo Nemzetközi Költőverseny gálaműsorának résztvevőit a hétvégén, az Anna Grand Hotel dísztermében. Az eseménysorozat díszvendége Katerina Stenou, az UNESCO kulturális igazgatója volt, aki hangsúlyozta: az UNESCO mindig különös jelentőséget tulajdonított a helyi hagyományoknak és rendezvényeknek, amelyeken keresztül megmutatkozhat az adott térség kultúrája. - Számunkra a helyi kisközösségek megmutatása az egyik legfontosabb szempont. Ezért vagyunk most itt, a füredi költőversenynek ezért van helye a Kultúrák Közeledése programjai között - fogalmazott Katerina Stenou.

A tizennyolcadik alkalommal megrendezett verseny fődíját, a Quasimodo-emlékdíjat és egy olaszországi ösztöndíjat a közel háromszáz pályázó költő közül Szálinger Balázs Halott porokból mindenféle úrnő című versével nyerte el. Az 1978-ban született jelenleg Kolozsváron élő József Attila-díjas költő, a kortárs irodalmi élet egyik legfurcsább figurája. Egyszerre rockzenekritikus és színházi szerző, költő, író, aki archaikus formákban ír közéleti témákról. A különdíjat Kabdebó Tamásnak a Róma-amor című költeményéért ítélte oda a zsűri. Az 1956 után nyugatra emigrált, Írországban élő író, műfordító, irodalomtörténész, költő nem volt jelen a díjkiosztón, helyette testvére, Kabdebó Mária vette át a díjat. Az eredményhirdetés után a díjazott verseket Lukács Sándor magyarul, illetve a Nobel-díjas költő színész fia Alessandro Quasimodo olaszul olvasta fel.

– A füredi költőverseny egészen különleges esemény, amely fontos gondolatokat közvetít – jegyezte meg az esten Bogyay Katalin az UNESCO nagykövete, aki bejelentette: a 2010-es Kultúrák közeledése nemzetközi évének programjai keretében ez év októberében a Salvatore Quasimodo Közalapítvány képviselői illetve a verseny győztese és különdíjasa meghívást kaptak Párizsba.

Publicistákat is díjaztak 

Az irodalmi publicisztika kategóriában is átadták a Bertha Bulcsú-emlékdíjat. A meghívásos pályázat díjazott alkotói: Bartusz-Dobosi László, Balogh Elemér, Kristóf Attila, Majoros Sándor és Kemény Tamás, aki az 1941 nyara Füred című írásáért a zsűri különdíjában is részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!