Hogyan zuhant a földre Cozma?

Veszprém - A Marian Cozma-gyilkosság vádlottjainak büntetőpere hétfőn folytatódott a megyei bíróságon.

Mátételki András

Védett tanúként szerepelt egy bőrkabátos, jó felépítésű férfi, aki utólag már semmire nem emlékezett, ezért a tanácsvezető bíró, dr. Németh Balázs felolvasta korábbi vallomását. Ebben az állt, hogy mellette jött fel a lokálból Cozma, egy erősen vérző fejű férfi, Raffael Sándor és egy elálló fülű cigány férfi, akit később Sztojka Ivánként azonosított. Azt látta az utcán, hogy a sportoló úgynevezett parasztlengővel Raffael felé ütött, majd szívéhez kapott és összeesett. Ekkor lépett oda az egyik kézilabdázó, Ilyés Ferenc, aki elkapta a földre eső román fiút, s a lábán leengedte a földre, nehogy a zuhanástól megsérüljön. A szúrást ő sem látta. Szerinte Sztojka Iván kiabálta, hogy: "Gyertek köcsögök!"

Az egyik ügyvéd azt feszegette, miként lehet az, hogy a tanú tavaly novemberben jobban emlékezett a történtekre, mint a gyilkosság napján. A tanú azt is mondta, vallomását kikövetkeztette, majd hozzátette: Raffael Sándort - aki az ügyészség szerint leszúrta a sportolót -, nem is látta az utcán. A tárgyaláson az egyik vádlottat sem ismerte fel. Ügyvédi indítványként hangzott el, hogy rendeljenek ki igazságügyi szakértőt, aki megállapítja, hogy azon az éjszakán milyen hatással volt a szeszesital a tanura.

A Debrecenből érkezett másik védett tanúval se jutott sokkal előbbre a bíróság: ő csak Cozma kaszáló mozdulatát látta, s azt, hogy azonmód összeesik. Szerinte Cozmát senki nem kapta el, magatehetetlenül vágódott el a földön, ahol "koppant a feje." Hárman ugráltak körülötte, akik közül felismerte a gyanúsítottakat. Akkor valaki ezt kiabálta: "Vedd ki a pisztolyt!"

A válogatott kézilabdázó, Gulyás Péter úgy emlékezett, hogy megérkezésükkor valaki így figyelmeztette: "Menjünk innen, itt vannak a Beéryék, balhé lesz." Az épület előtt azt látta, hogy Cozma a bal kezét előre lendíti, majd összecsuklik. Azt nem látta, hogy kit akart megütni egykori csapattársa, sőt azt sem, hogy kik verekedtek. Egyszer csak közeledett felé egy kigyúrt testalkatú, bokszoló állást felvett férfi - utóbb azonosította be támadóját, Németh Győzőt -, aki azt kiabálta: "Kértek még?!" Ekkor jobbnak látta, ha elfut a helyszínről. Marianról azt mondta, szeretett bulizni, rajongtak érte a nők, "szórakozott nagy gyerek volt".

A másik MKB-s játékos, Jevgenyij Lusnyikov nem volt ott a diszkóbeli verekedésnél, az utcán is csak annyit látott, hogy Cozmát körbeveszik, de azt nem, hogy a falhoz szorítják. Odament a földön fekvő társához, akinek véres volt a pólója a szíve körül. Barátja még a mentők kiérkezése előtt megpróbálta újraéleszteni, sikertelenül.

Kedden újabb védett tanút kíván meghallgatni a bíróság.

Cozma-gyilkosság és a tragédia háttere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!