Mikroorganizmusokkal a vörösiszap ellen

Veszprém - Természetes anyagokkal, baktériumokkal és gombákkal lehetne megszabadulni a vörösiszap kellemetlen hatásaitól: a benne lévő toxikus anyagoktól, a szagtól, és javítani lehet velük a termőtalajt, újjá-élesztve a talajéletet a kipusztított területeken. A külföldön már számos helyen bevált módszert egy veszprémi cég évek óta alkalmazza hazánkban is.

Németh F. Bernadett

Az úgynevezett SCD probiotikus technológiát a világ számos országában alkalmazták sikerrel, több mint 30 év alatt komoly eredményeket mutatott fel a kármentesítésben és a természeti csapásokat követő védekezésekben is. Többek között alkalmazták a New Orleans-i Katrina hurrikán pusztítása után a helyreállítási munkálatokban 2006-ban, amely során a város nyolcvan százalékát szennyvízzel keveredett víz borította. A 2010-es februári földrengést követően is segítségül hívták a technológiát Chilében.  

- Legutóbb az Egyesült Államoknak a megoldhatatlannak tűnő olajszennyeződést a Mexikói-öbölben is mikrobákkal sikerült ártalmatlanítani. Az SCD probiotikus technológia széles fajspektrumú mikroorganizmus-készítményeket alkalmaz. A technológia egyik eszköze a Greenman Purus mikrobiológiai készítmény, amely alkalmas különféle bioremediációs feladatok kivitelezésére is. A Greenman Agro készítmény pedig egy mikrobiológiai talajjavító szer, amely Biokontroll Kht.-minősítéssel is rendelkezik. A készítményekben található mikroorganizmus-keverék, mintegy 15 különféle baktérium és gombafaj képes a különféle szennyeződések lebontására, ártalmatlanítására.


A termékekben tejsavbaktériumok, fotoszintetizáló (nitrogénkötő) baktériumok és élesztőgombák találhatók, melyek mindegyike a természetből izolált, jótékony hatású, egészségre ártalmatlan - mondta Peretsényi György, a Greenman Kft. ügyvezetője.

Ez a speciálisan összeállított mikrobakeverék alkalmazható a különféle szennyeződések, toxikus anyagok, nehézfémek ártalmatlanítására települések utcáin, kertekben, valamint a talaj mikroflórájának, talajéletének helyreállítására mezőgazdasági területeken, az elöntött házakban, udvarokon kialakuló szagok visszaszorítására is.

Az SCD probiotikus mikroorganizmusok szinergista közössége különféle biológiai-kémiai lebontási módokon képes különféle szennyező-anyagokat ártalmatlanítani. Az egyes törzsek hatása összegződik és olyan vegyületeket is képesek ártalmatlanítani együttesen, amiket külön-külön nem. A mikrobák nehézfém megkötésével és az ionizáció megváltoztatásával csökkenthető az esélye a szálló porba kerülve egészségügyi károk kialakítására, valamint a növények általi felvételére.



Talajba jutva az SCD probiotikus mikrooganizmusok képesek az ott lévő szennyeződéseken túl a szerves anyagok lebontására, feltárására, ezzel a talaj szerves-anyag-raktárának feltöltésére és a kipusztult mikrobaélet fellendítésére. A talajban életben maradt baktériumokat is a mikrobák közös kommunikációs nyelvén, a quorum sensing által cselekvésre késztetni és a megfelelő folyamatokat beindítani.Tekintettel a vörösiszap-katasztrófára, a Greenman Kft. felajánlotta, hogy az SCD probiotikus technológiát  igény esetén  önköltségi áron biztosítja - közölte lapunkkal Peretsényi György, a Greenman Kft. ügyvezetője.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!