Bakonyi csillagok

Csopak - A Pannon Csillagda több, mint bemutatóhely: tudományos és oktatási központ, szórakoztató és ismeretterjesztő objektum. Már saját kisbolygója is van. A 420 millió forintos bakonybéli beruházásról tegnap tartott sajtótájékoztatót a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, melynek igazgatója, Balogh László elmondta: az egyre erősödő urbanizáció miatt a városi gyerekek már nem látnak csillagos égboltot.

Németh F. Bernadett

A Bakonybél kisbolygó 450 millió kilométerre található a Földtől. A keringési ideje öt és fél év. Ötven négyzetkilométer, ami észlelője szerint jelentős külső birtoka a  bakonyi településnek.  Elnyúlt alakú égitest, mely a Nasatól a 160001-es számot kapta. Sárneczky Krisztián a Mátrában felállított műszerrel figyelte meg. Több fotósorozatot készített róla, ezek részletes vizsgálatakor állapította meg, hogy míg a csillagok mozdulatlanul állnak körülötte, a Bakonybél mozog. 2006-ban észlelte a kisbolygót, melyet ő nevezhetett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!