Túl tíz kilométeren a kerékpárút

Pápa - Több mint kétezer-ötszáz méterrel bővül a pápai kerékpárút-hálózat a városi önkormányzat által a Közép-Dunántúli Operatív Program kiírására benyújtott sikeres pályázat révén.

Polgár Tibor

Hétfőn, a projekt nyitórendezvényét megelőző sajtótájékoztatón Molnár István, a polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője elmondta, hogy a kerékpárút-hálózat kiépítése, már a 80-as évek második felében megkezdődött Pápán. Az utóbbi években pályázati források segítségével épültek kerékpárutak, ezzel 8826 méterre növekedett a kijelölt kerékpáros nyomvonalak hossza.

 A jelenlegi fejlesztéssel az egyes kerékpárutakat összekötjük egymással, és a hiányzó szakaszok megépítésével a kerékpárosok részére folyamatos, balesetveszély-mentes közlekedést biztosítunk a városon keresztül. A fejlesztés három területet érint: a Várkert utat, az Igal lakótelepet, és Tapolcafő belterületét  közölte Molnár István.

A projekt városházi nyitórendezvényén dr. Lukács Endre közlekedési mérnök, a műszaki osztály egykori vezetője előadásában a kerékpárút építés kezdeteit elevenítette fel, míg Meizner Tibor, a Hagyományok Hegye Egyesület elnökségi tagja a kerékpáros közlekedés és a környezetvédelem összefüggésit emelte ki. Áldozó Tamás alpolgármester a projekt ismertetőjében felhívta rá a figyelmet, hogy a kerékpárút-hálózat fejlesztése a városban élőket éppúgy szolgálja, mint az ide érkező turistákat, akik a környékbeli látnivalók felkereséséhez gyakran használnak biciklit.


A kerékpárutak lehetővé teszik, hogy a gépjármű és a kerékpáros forgalmak szétválasztásával csökkenjenek a balesetveszélyes helyzetek. Az alpolgármester szavai szerint a kerékpáros forgalom biztonságosabbá tételétől a kerékpárral közlekedők számának és arányának növekedését várja az önkormányzat, amely hozzájárul a környezettudatosabb életmód kialakulásához.
 A projekt teljes költségvetése meghaladja a 164 millió forintot, ebből csaknem százötven millió forintot nyert pályázaton az önkormányzat, és tíz százalék önrészt biztosított a megvalósításhoz. A szeptemberben kezdődő és várhatóan jövő év tavaszára befejeződő munkálatok az Európai Unió támogatásával, valamint az ERFA társfinanszírozásával valósulnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!