Segélykiáltás - Tatami helyén szövőgép lesz

Ajka-Padragkút - Két éve nem fizeti a kölcsön törlesztőrészletét a helyi sportcentrum tulajdonosa. A bank pár hónap múlva valószínűleg elárverezi az ingatlant.Szinte reménytelen helyzetbe került Karika Rudolf építési vállalkozó, illetve tulajdona, a padragkúti sporttelep. A hitelből és saját megtakarításokból, valamint kisebb részben pályázaton nyert pénzekből létrehozott létesítményeket 168 millió forintra értékelték.

Novothny Ottó

A bank két éve hiába várja a kölcsön törlesztését, így minden bizonnyal tavasszal elárverezik a komplexumot, melynek területén az elmúlt években füves és kivilágított labdarúgó pályák, sportcsarnok, konditerem, öltözők, étterem épültek. A tulajdonos szerint vagy a helyi nagyvállalatok közül valamelyik, vagy az önkormányzat vehetné át a létesítményt, megtartva így profilját. Ellenkező esetben a modern és tavaly felavatott tornaterembe akár valamilyen összeszerelő műhely, vagy szövöde is költözhetne.

Az elmúlt időszakban ezrek szórakoztak, illetve sportoltak a helyszínen, ahol változatos programokat szerveztek az üzemeltetők. Mostanra minden bezárt, csak a megyei I-ben működő labdarúgó csapat edz, akik az ígéretek szerint a bajnokságból hátralévő mérkőzéseken még pályára lépnek az utánpótláskorú csapatokkal együtt.


Karika Rudolf végtelenül szomorúan meséli történetét. A vállalkozó két éve nem törleszti kölcsönét, így valószínűleg a padragkúti nagyszerű sport- és közösségi létesítményt idén tavasszal elárverezik.
Karika Rudolfot  lehet szeretni, vagy nem szeretni, egy viszont tény: ő a sportot fenntartások nélkül szereti, melyet tizenhat esztendővel ezelőtt kezdett nagyon komolyan támogatni.

Az is vitathatatlan, hogy határozott elképzelései miatt meglehetősen gyakran került összetűzésbe környezetével. A sportvezető azonban eltántoríthatatlan volt: ennek kézzel fogható eredménye a padragkúti sporttelep. Ragyogó talajú füves, illetve egy másik, világítással felszerelt labdarúgó pálya, négyszáz négyzetméteres sportcsarnok, hatvan négyzetméteres konditerem és étterem, emellett színpad, öltözők, lelátó várja az érdeklődőket.
 
- A területet évekkel ezelőtt megvásároltam, majd hitelből elkezdtem a beruházást - idézte fel a vállalkozó. - Minden a tervek szerint haladt, talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy ennek is köszönhető: a haldokló Padragkút újra életre kelt. Reményt adtam. Volt olyan rendezvényünk, ahová kétezren jöttek el, az évenkénti tűzijátékon szinte egymást taposták az emberek. Persze említhetném a sportot is: közel kétszáz ember járt hozzánk edzésekre, a focicsapat tavaly feljutott az NB III-ba és még sorolhatnám hosszan.


Addig nem is volt gond, amíg az építési vállalkozónak volt bőven munkája. Ám a gazdasági válság és egyéb okok miatt hirtelen jelentkeztek a gondok.
- Nem vettem komolyan a válságot, hiszen például a tornacsarnokot saját megtakarításomból kezdtem el építeni, akkor, amikor már jelentkeztek a jelek. Ugyanakkor időben ugorjunk visszább: nem tagadom az Ajka és környéki kormányellenes tüntetéseket én szerveztem. Hozzáteszem elsősorban a sport támogatása miatt reklamáltunk. Aztán 2009-ben már éreztem, hogy baj lesz és Schwartz Béla polgármesterhez fordultam segítéségért. Kaptunk városi támogatást, illetve emellett a hetven százalékos állapotú sportcsarnok pályázati pénzekből elkészült. Éppen akkor álltak mellém és azok, akikre a legkevésbé számítottam. Ezzel azonban végleg elvágtam magam, kizártak a Fideszből és rohamosan csökkentek a munkáim. Pedig én soha nem pénzt kértem: csak megbízást, hogy dolgozhassanak az emberek nálam, mert a sport támogatása mellett az is motivált, hogy ne kelljen elküldenem alkalmazottat.

Karika Rudolf saját bevallása szerint két éve nem fizeti a kölcsönt és hiába kezdeményezett tárgyalásokat a bankkal, nem voltak segítőkészek. Így minden bizonnyal az idén tavasszal elárverezik a 168 millió forintra felértékelt ingatlant. - Az utóbbi időben sokat betegeskedtem, hónapokig kellett feküdnöm mozdulatlanul. Közben agyal az ember és azt szeretném, ha valamelyik környékbeli vállalat (erőmű, vagy MAL) átvenné az egészet és az ott dolgozók vehetnék igénybe. A másik megoldás az lenne, ha az önkormányzat tulajdonába kerülne. Engem csak az izgat, hogy megmaradjon  sportlétesítménynek, mert mégiscsak ez életem egyik gyümölcse.
Az említett létesítményben olimpiai bajnokok, ismert sportemberek, művészek is megfordultak az évek alatt.
 


- Volt olyan kezdeményezésünk, hogy a sportpályára korábban kiért gyerekek korrepetálást kaptak, csak hogy ne kallódjanak el. Megbeszéltük Brunner Mihály elnökségi taggal, hogy aláírásgyűjtésbe kezdünk, remélve, a padragkútiaknak is fontos, amit létrehoztunk. Nem titkoltam soha, hogy roma származású vagyok, a kisebbségnek is gyakran segítettem. Azt is elismerem: nem mindig megfelelően reagáltam dolgokra, hirtelen haragú vagyok. Tudja, én állami gondozott voltam és mindig úgy tanítottak, hogy a tisztességes munkából meg lehet élni, most  kételyeim támadtak ezügyben  fejezte be Karika Rudolf.



Karika Rudolf elmondása szerint a  sportcsarnokot napi kétszer felfűtik, hogy ne fagyjon szét minden, az éterem és a konditerem nem működik, pedig naponta kérdezik, mikor mehetnének edzeni. Azt ígéri, hogy a megyei első osztályban szereplő labdarúgó csapat az utánpótlás társulatokkal együtt ezt a szezont még végigcsinálja. Amikor a női röplabdások megszűnését említem, ösztönösen rávágja: ha szóltak volna, szívesen látnám őket a csarnokban  aztán a mondat végét elharapja és bánatosan elnéz mellettem.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!