Szombat esti rémálom - Miért tapossák agyon egymást az emberek?

Három lány meghalt szombat éjjel a fővárosi West Balkán szórakozóhelyen. Vélhetően a pánikszerűen menekülő tömeg taposta halálra őket. Megakadályozhatók-e az ilyen tragédiák? Mit tehet az ember vészhelyzetben? - kérdeztük szakemberektől.

Napló

Értetlenül áll a tragédia előtt a két veszprémi éjszakai szórakozóhelyet is üzemeltető Muraközy Péter. 

- Elképzelni sem tudom, hogy mi vezethetett a tragédiához, hiszen a West Balkán egyrészt egy nagy alapterületű klub, s eddig nem is volt ilyen jellegű probléma, másrészt pedig személyesen ismerem a szórakozóhely üzemeltetőit, nem olyan emberek, akik néhány tízezer forintos pluszbevételért a megszabottnál több vendéget engednének be.

A fesztiválszervezőként is ismert szakember hangsúlyozta, a katasztrófavédelem által meghatározott vendégszám túllépésére nem volt és nem is lesz náluk példa.  A bejáratnál működő biztonsági szolgálat ellenőrzi a beléptetést, ha megtelik a hely, addig nem jöhet be senki, amíg valakik el nem hagyják a klubot. Persze a tömeg kifejezés is csalóka lehet. Nemegyszer előfordult már, hogy például az Expresszóban a pult és a ruhatár környékén egy tűt sem lehetett leejteni a vendégektől, míg a tánctéren alig lézengtek az emberek. Megoldás lehetne a könnyen nyitható vészkijáratos rendszer, amelyet például a Veszprém Arénában is alkalmaznak, ám egy ilyen volumenű beruházásra a kisebb kluboknak sem anyagi forrásaik, sem lehetőségük nincsen - fejtette ki.

Dalmai Balázs, Pápa egyik legnépszerűbb szórakozóhelyének a tulajdonosa lapunk kérdésére elmondta: - Ha ilyen sok ember bulizik egy fedél alatt, a szervezőknek, a biztonsági szolgálatnak folyamatosan szemmel kell tartani az eseményeket, egy pillanatra sem lazíthatnak. A rendzavarás, a riadalom leghalványabb jelére határozottan közbe kell lépniük, meg kell nyugtatniuk a jelenlévőket,  elébe kell menni a bajnak. Sajnos akár egyetlen felelőtlen személy képes elindítani egy lavinát, de a szervezőknek a váratlan pánikhangulat kialakulása esetén  is  meg kell őrizniük a hidegvérüket.  Ezenkívül a menekülő útvonalakat jól látható táblákkal, jelzésekkel kell biztosítani. Mi a Fekete Lyukban az összes szabályt betartjuk, így itt elképzelhetetlen a szombatihoz hasonló tragédia. Sajnos nem minden szórakozóhely-tulajdonos gondolkodik így.

Bakos György őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője a budapesti esettel kapcsolatban azt mondta, hogy a szórakozóhelyeknek a működési engedélyét csak akkor adják ki, ha azok megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak. Időről időre ellenőrzik, megváltoztak-e a körülmények, rendelkezésre áll-e kellő számú kijárati ajtó, a menekülési útvonalakat nem szűkítették-e le bútorokkal, egyéb tárgyakkal. Az ellenőrzéseket a helyi tűzoltóságok munkatársai végzik.

Miért tapossák agyon egymást az emberek, miért nem vigyáznak egymásra? - kérdeztük a pszichológustól, aki elmagyarázta, ilyenkor az ember szinte öntudatlanul cselekszik, a csordaösztön lesz rajta úrrá. Később sokszor nem is emlékszik pontosan a történtekre. 

- Pánikban az életben maradás ösztöne veszi át az irányítást, az egyént semmi más nem érdekli, csak hogy gyorsan kikerüljön - nyilatkozta Fenyvesi Noémi.  Kérdésünkre, hogy mit tegyünk a szombat éjszakaihoz hasonló vészhelyzetben,  elmondta, próbáljuk meg kivonni magunkat a tömeghisztéria alól,  kíséreljünk meg racionálisan gondolkodni. Fontos, hogy ne mozogjunk együtt a tömeggel, sodródjunk ki oldalra, vagy maradjunk le és keressünk másik kijáratot  persze, ha mindez lehetséges, mert ha tűz van vagy bombariadó, akkor megint más a helyzet.

A szülők rémálma a szombat éjszakai eset, mert bevallotan vagy sem, minden hét végén izgulunk szórakozni induló gyerekeinkért. Vargáné Czobor Andrea jól ismeri a helyzetet. Bár ő még szerencsésnek mondhatja magát, hiszen két fia nem annyira bulizós, inkább a csendesebb,  individuálisabb szórakozóhelyeket szeretik. - Ennek ellenére, ha nincsenek itthon, a telefonomat nem kapcsolom ki, és a férjem vagy én készenlétben vagyunk, sosem lehet tudni, hátha menni kell értük - osztotta meg velünk a hétvégi szülői stratégiát  Andrea.

 

Szerintem

Egy-egy nagyobb zenekar vagy dj buliján eszeveszett tömeg tud kialakulni, még akkor is, ha a szervezők nem engednek be több vendéget a megszabottnál. Általában a bejárat mellett található a ruhatár, már itt elakadunk. Ráadásul a ki- és beléptetés a klubok többségében egy helyen történik, így aztán  a koncertteremben hiába szellős a tömeg, ha sem ki-, sem pedig bejutni nem lehet egykönnyen. Ha pedig valamiért kitör a pánik, nos, akkor csak annyit tehetünk, hogy figyelünk egymásra, mert az emberéletnél semmi sem fontosabb...

Szabó Péter  Dániel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!