Toldi Tamás: Tegyen feljelentést, aki tud az adományok ellopásáról!

Devecser - Toldi Tamás, Devecser polgármestere csütörtökön arra kérte a helyieket, hogy akinek konkrét információja van adományok és segélyszállítmányok eltűnéséről, az tegyen feljelentést a rendőrségen.

Tóth B. Zsuzsa

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) a településen tartott lakossági fórumon azt mondta: a rágalmazókkal szemben fel fognak lépni, mert az országos médiában terjedő "rémhírekkel" kellemetlen helyzetbe hozzák a várost és az egész térséget. "Nem szabad engednünk, hogy a város rossz hírét terjesszék" - fogalmazott a város vezetője.

A polgármesteri kérésre a fórum mintegy kétszáz részvevője közül senki nem jelezte, hogy tudna adományok eltűnéséről. Toldi Tamás közölte, hogy a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének adták át a városban összegyűlt adományokat, mivel az önkormányzatnak sem a tároláshoz szükséges raktárak, sem a nyilvántartáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek nem álltak a rendelkezésére.

Dobos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatója hozzátette mindehhez, hogy kollégái zárt rendszerben, felelősségteljesen dolgoznak, szigorú nyilvántartást vezetnek a károsultaknak felkínált adományokról. Az említett több autónyi bútor adományról maga az állítólagos küldő cég sem tud. Márkás sportruházat és LCD televízió sem érkezett hozzájuk, ellenben több tonna használt ruhát kaptak. A károsult családokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, és felmérték az igényeiket is - tette hozzá.

Toldi Tamás polgármester szólt továbbá az ausztráliai befektetők érdeklődéséről, szigetelőanyagot és házgyári panel elemeket gyárthatnak majd a városban, erre azonban még várni kell.

Egyet értett azzal a polgármester, hogy a kártérítés nem minden esetben elégíti ki az igényeket, és leszögezte, hogy nem lesz olyan ember a városban, akinek valami gondja ne lenne, még ha új házat kap is. Elmondta, hogy a városnak kétszáz milliós működési hiánya van, erre egy jelen levő úgy reagált, hogy azt fizesse meg a kormány.

Több felszólaló a fórumon a kármentő alapba beérkezett források felhasználását kifogásolta. Egy helyi lakos arról beszélt, hogy Devecserben feszültség van, és a lakosok és az adományozók egyaránt félre lettek vezetve. Kitért arra, hogy az önkormányzat honlapján vezetett kimutatás szerint a város számlájára 1582 befizetéssel - 200 forint és 20 millió forint közötti adományokból - összesen 157 millió forint érkezett, de erről a számláról a lakosok nem kaptak pénzt. A kármentő alapból a lakosság eddig családonként 150 ezer forinthoz jutott, illetve a sérülteknek osztottak ki 100-100 ezer forintot - mondta Kurta Judit.

Toldi Tamás válaszában kifejtette: nem csak az számít károsultnak, akinek a házát a vörösiszap elöntötte, mert a városban minden ingatlan értéke 40 százalékkal visszaesett. Az önkormányzat számlájára beérkezett összegeket az adományozók kérése szerint fogják elkölteni, nagyon sokan konkrét célokra adtak támogatást, a többi között az iskolára, a közterületek, padok és a világítás felújítására - mondta a polgármester.
   
Hangsúlyozta, hogy a városban 272 család különböző mértékű kárt szenvedett, nagyon nehéz eldönteni, hogy ki szorul rá a leginkább a segítségre. Az önkormányzat számlájára érkezett összegeket az egész város érdekében szeretnék felhasználni - tette hozzá.

Toldi Tamás szerint a kormány így is sokat segít. Egy másik felvetésre reagálva hozzátette, hogy a károsultak összességében 760 milliós igényét nem elégítik ki az önkormányzat számlájára befolyt összegből. Azzal fillérre elszámolnak, de olyan célra szánják, amelyből mindenki részesül. Ezzel többen nem értettek egyet, sokak véleménye szerint az 1,7 milliárdos pénzadományt közvetlenül a károsultak között kellene szétosztani. Toldi Tamás leszögezte viszont, hogy segíteni kell például azoknak, akik most az albérletben horribilis gázszámlát fizetnek, miközben a téli tüzelőt korábban már megvették. Ehhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségét kérik majd.



Az iszapkatasztrófa további hírei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!