Előre kell gondolkodni

Veszprém - Január elsejétől bizonyos krónikus betegségben szenvedőknek a jogosítvány megszerzéséhez vagy hosszabbításához a háziorvos mellett szakorvost is fel kell keresniük.

Halmos György

Ez bizonyos szempontból bonyolultabbá, hosszabbá teheti az eljárást. Dr. Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, aki maga is háziorvos, egyetért a szigorítással, de osztja azt a véleményt, hogy az új rendszerrel túlszabályozottá vált az engedélyezés.




Érdemes előre gondolkodni

Ezért jóval előbb szükséges elkezdeni a jogosítvány hosszabbításához szükséges procedúrát, mint korábban. Ha valakinek infarktusa volt, akkor a szakorvosi vizsgálat magától értetődő, sőt bizonyos terhet is levesz a háziorvos válláról, hiszen ha nem kaphat vezetői engedélyt az igénylő egészségügyi állapota miatt, akkor nem annak az orvosnak kell kimondani azt, akihez akár évtizedek óta jár és nem ritkán barátság fűzi.



Ugyanakkor az orvosi kamara megyei elnöke hallott olyan esetről is, hogy az új szabályozás miatt az igénylőt sürgősséggel küldték a diabetológiai szakrendelésre, mert a túlterhelt szakrendelésre csak hónapokkal később kapott volna időpontot, amikor már lejárt a jogosítványa.  Azt gondolom, hogy ez nem járható út - tette hozzá. Lestyán János felhívta arra is a figyelmet, hogy a háziorvosnál az érintettnek kell fizetnie, nem tb-finanszírozott ellátás, így feltehetően a szakorvosi vizsgálat sem az, ennek a plusz költségeit is esetleg a betegnek kell állnia.

Egyes felmérések szerint az országban kevesebb, mint száz baleset történik krónikus betegségben szenvedők rosszulléte miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!