Grandiózus fejlesztés a Balatonon - Oszlopokon álló fürdőház (frissítve)

Balatonfüred - Újabb nagyszabású fejlesztést készítenek elő Balatonfüreden. Modern funkciókkal kibővítve újra felépítenék a Tagore sétány előtti vízfelületen egykor cölöpökön álló régi fürdőházat.

Győrffy Árpád

Az új változat kívülről szinte ugyanolyan lenne, mint a 122 évvel ezelőtt épített, 1945-ben elpusztult eredeti. A  Tagore sétány nyitott részének keleti vége előtt, a parttól kétszáz méterre helyezkedne el. Az oszlopokon álló építmény két méterrel magasodna a víz fölé. A parttal egy négy méter széles fahíd kötné össze, ami alatt a közműveket is vezetnék. Több fürdőmedence, étterem, kávéház és egy ötcsillagos, negyvenszobás szálloda kapna benne helyet.

Megvan a cég, amelyik vállalná a pénz előteremtését, a kivitelezést, és megoldaná az üzemeltetést. Ha döntés még nincs is, a képviselő-testület tagjai informálisan már támogatásukról biztosították a kezdeményezést. A hárommilliárdosra tervezett beruházás költsége szerint is, de főleg a látvány szempontjából minden eddiginél különlegesebbnek mondható. Az alig néhány napja nyilvánosságra került tervnek máris sok támogatója és ellenzője is akadt.

A tó és a város új jelképe lehet

Balatonfüred egykor nagy hírű, a város emblémájaként ismert létesítményét szeretnénk újraéleszteni a köz számára megközelíthető módon - beszélt a fürdőház újjáépítésének tervéről lapunknak dr. Bóka István polgármester.

- A városban más fejlesztésekkel is foglalkozó Gyetvai Fivérek Zrt. keresett meg bennünket az ötlettel. Korábban a Balaton-törvényben már megteremtettük a feltételeket az ilyen fejlesztésekhez, amikor belevettük a lehetőséget a vízben egykor álló létesítmények újraépítésére. Informálisan a képviselőkkel is beszéltem, mindenki támogatta az ötletet. Egy hónapon belül szeretnénk az ügyet hivatalosan is a testület elé vinni.

A vállalkozókkal is egyeztetett tervek szerint a város csak abba a néhány milliós tőkéjű projektcégbe szállna be, ami azután rendelkezne a milliárdos beruházás megvalósítása és működtetése felett.

- A cégben a városé lenne a többség, miközben a menedzsmentjogokkal a befektetők rendelkeznének. A többségi jogainkat arra szeretném használni, hogy a köz számára fontos ügyeket biztosítsuk. Garantálni akarjuk, hogy mindent csak az engedélyek betartásával lehessen csinálni, hogy biztosítsák azokat a funkciókat, amiben megegyezünk, hogy a létesítmény nagy része a közforgalom, a sétálók előtt legyen nyitott, kezelhetőek legyenek a logisztikai útvonalak, ne okozzanak túlságosan nagy terhelést senki számára. Ugyanakkor nem akarunk beleszólni olyan dolgokba, mint például a sör vagy a szállodai ágy ára, hogy milyen alkalmazottak lesznek... Ez az üzlet részét képezi. Nyilvánvaló, hogy aki beletesz ebbe több száz millió forintot, az azt szeretné, ha megtérülne a befektetése - mondta a polgármester.

Bóka István nagyon fontosnak tartja, hogy még a hivatalos döntések előtt elmondhassa mindenki a véleményét. Hogy nem hiába, azt bizonyítja, hogy az eredeti elképzeléseket módosítva nem a Tagore sétány közepe elé, hanem keletre elcsúsztatva építenék meg a fürdőházat. Az sem eldöntött, hogy lesz-e vitorláskikötő a bejárati híd két oldalán.
Sokan tartanak az építkezéssel járó gondoktól is. Gyetvai Zsolt, a megvalósítást kezdeményező vállalkozás egyik vezetője úgy véli, alaptalanok a félelmek.

- Szeptemberben szeretnénk elkezdeni a 95x33 méter nagyságú fürdőház megépítését. Apartmanok, az étterem és kávéház mellett az eredetihez hasonlóan három medencét alakítunk ki. Kettő 17x7,5 méteres, egy 7,5x7,5 méteres lesz, a kor igényének megfelelő vízforgatós technológiával. Ezek mellé még csinálunk egy néhány négyzetméteres babafürdetőt. A jövő nyárra készülne el a teljes szerkezet, majd a jövő szezont követő időszakban, a 2013-as szezon elejére befejeződik az építkezés, ha sikerül időben az engedélyeket megszerezni. Az anyagmozgatás teljesen, a munkák pedig 90 százalékban a víz felől zajlanának. A hajógyári kikötőt támaszpontként használva uszályokkal, hajókkal bonyolítanánk az építkezést. A működtetéshez nincs szükség nagyobb szállítói munkára, mint egy vízparti étteremnek. A vendégek gyalog közelíthetik meg a szállodát, a csomagjaikat elektromos golfautóval szállítanánk, parkolási lehetőséget a közelben lévő Alba villában biztosítanánk nekik.

Mint elmondta, a beruházás fővállalkozója a Gyetvai Fivérek Zrt. lenne. Részben saját pénzből, részben hitelből finanszírozzák, számítanak a leendő üzemeltetők befektetéseire, és nem titkolja, hogy az európai uniós és a hazai támogatási lehetőségeket is ki szeretnék használni. A vállalkozó szerint elsősorban nem az üzleti eredmény számít, hanem az egykori városi jelkép helyreállítása korszerű formában. Abban bíznak, hogy a működtetésből származó bevétel fedezi majd az üzemeltetési kiadásokat, de a beruházás teljes megtérülésére csak közvetett bevételekben számíthatnak nagyon hosszú idő alatt.

"Testednek nyújt vidor életerőt"

A füredi fürdőház 1889-es építése idején már nemcsak a parti források melegített vizét, hanem a Balatont is közvetlenül használták fürdésre. Azért építették a parttól távol, mert ott már biztosan tiszta a víz és nincs iszap - meséli levéltári kutatásai alapján Katona Csaba, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa.

A tizenkét tornyú balatonfüredi fürdőház volt az egyik legnagyobb a magyar tengeren. A bejárata fölött Czuczor Gergely 1844-ben írt sorai álltak: Lelked erejét a sors hullámai edzik, / E tó testednek nyújt vidor életerőt.

Száz öltözőfülke, huszonhat magánfürdőszoba és több olyan közös fürdő volt benne, amilyenek Hévízen ma is láthatók. Hogy az úszni nem tudók is fürödhessenek, mindegyikben egy kosárszerű, fenyőből font alkalmatosságot eresztettek a vízbe. Valami olyant, mint amilyenben a burgonyát tesszük az elektromos sütő olajába.

A fürdőház a második világháború végén, 1945 márciusában felrobbant. A mintegy háromszáz tartóoszlopát csak az 1950-es évek elején szedték ki a vízből.

Az írás eredeti változatában még tévesen bombázásról írtam. A hibára Némethné Rácz Lídia, a Balatonfüred nevezetes épületei című könyv szerzője hívta fel a figyelmet. Mint írta, a fürdőházat 1944 júniusában még megnyitották, aztán a németek lefoglalták. Benne robbanóanyagot, aknákat halmoztak fel. Ezek robbantak fel máig sem tudni mi okból, elpusztítva az épület középső és nyugati részét. A szovjet csapatok  1945. március 25-én vonultak be Füredre. A robbanás időpontjaként a visszaemlékezők különböző napot jelöltek meg. Szekeres Bónis fürdőigazgató szerint március 24-én történt, és valószínűleg a németek  időzített bombája robbantotta fel. Macher Emmánuel lelkész 27-ére emlékezett Pannonhalmára küldött beszámolójában. Ő sem tudta, hogy a németek vagy az oroszok robbantották-e fel. Zákonyi Ferenc szerint 28-án történt ismeretlen ok miatt. A fürdő anyagát elhordták, a víz alatt maradt több mint 300 cölöpöt 1952-ben szedték ki - írta Némethné Rácz Lídia.

 

Nem vitás, hogy egy, a parttól kétszáz méterre lévő, focipálya hosszúságú épület ki fogja takarni a háttér, a túlsó part egy részét, például a siófoki szállodasor fehér kockáit. A jelenlegi elképzelések szerint legfeljebb a sétány tizedén alakulhat ki ilyen helyzet. Én azt remélem, hogy a fürdőház nemcsak kitakarja a panoráma egy részét, hanem új elemként tovább fokozza a szépségét. Talán egyszer a kellemes emlékeinkben ugyanúgy hozzátartozik majd a Balaton látványához, mint a Hévízi-tó képéhez vagy kisebb változatban a keszthelyi strandéhoz. Azzal egyetértek, hogy nem szabad mindent szó nélkül elfogadni. De a teljes elutasítás helyett inkább arra összpontosítanék, hogy a ma kialkudott környezeti, működési feltételeket be is tartsák a jövőben, azokon legfeljebb csak javítsanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!