Háromszög, súlyos és igaz: szerelmi történetek az állatok világából

Veszprém - A közelgő Valentin-napra a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark állati szerelmi történeteivel ajánl kedvcsinálót Szabó Petra, az állatkert munkatársa. Van közöttük súlyos szerelem, szerelmi háromszög és mindörökké tartó.

Németh F. Bernadett

A legsúlyosabb pár címét minden bizonnyal Pablo és Rebecca, az Állatkert szélesszájú orrszarvú párja nyerhetné el. A napjait évek óta magányos agglegényként tengető Pablo első látásra beleszeretett a csinos rinó hölgybe, Rebeccába, aki kicsinyével, Narunával 2010 áprilisában érkezett a Veszprémi Állatkertbe. A vonzódás kölcsönös volt, így az orrszarvúak ma boldog családként élnek hármasban az Afrika szavanna kifutón.

Taksony és Móni már régi lakói a veszprémi állatkertnek, és bizony már nem fiatalok, Taksony 24, Móni pedig 22 éves, így majomévekben számolva középkorúnak számítanak. Már 1992 óta együtt élnek, így érthető, hogy nagyon ragaszkodnak egymáshoz. Egymás iránti szeretetük például kurkászásban, egymás testének átvizsgálásában nyilvánul meg, mely a csimpánzok körében a szeretet és bizalom kifejezésének egyik fontos eszköze. Taksony és Móni 2009 májusában birtokba vehették jól megérdemelt új otthonukat a Csimpánzvilágban.

Szerelmi háromszögre is volt már példa a veszprémi állatkertben.

- Néhány évvel ezelőtt a pár nélkül maradt pelikánlányunk Angelika, magányában az egyik fehér gólyával esett szerelembe. Mivel ennek a kapcsolatnak nem lehetett jövője, egy németországi állatkertből érkezett számára méltó pár, Teodor, a hím pelikán személyében. Az ő bimbózó szerelmüket a gólya már csak féltékeny harmadikként szemlélhette, de egy idő után ő is talált magához illő gólya párt – mesélt a különös történetről Szabó Petra.

Az összeállítás végén az igaz szerelemről: Kínában a házastársi hűség és boldogság jelképeként tisztelik a mandarinrécét. Kínában és Japánban őshonos récefélét azért övezi ilyen nagy tisztelet, mert a hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és fiókáikat is együtt nevelik fel. Állatkertünk mandarinréce párja is mindig úszkál a nagy tavon a többi vízimadár társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!