Kuruc dalok és tárogató

Veszprém, Brüsszel - Borlovagrendi taggá avatták a Manneken Pis-t, a Brüsszel egyik jelképének számító bronzszobrot, a medencébe pisilő fiút a badacsonyi kistérség kulturális programjainak szerda esti nyitányán.

Szijártó János

A külföldi sajtó figyelmét is felkeltő eseményt a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet közreműködésével, hazánk soros uniós elnöksége alkalmából rendezték, a huszonöt tagú kiutazó magyar csoport színes programjának egyik elemeként.

Krisztin Eszter projektfelelős a Napló kérdésére elnondta, a a brüsszeli kulturális intézet előtt Spanicsek Attila tárogatóművész hívogatta muzsikájával az érdeklődőket, akiket borlovagrendi tagok és huszárok fogadtak a helyszínen. Megnyitották továbbá a térség hat települését, Ábrahámhegyet, Badacsonytomajt, Badacsonytördemicet, Káptalantótit, Salföldet és Szigligetet bemutató kiállítást is, illetve a Balaton nagy festőjeként ismert Egry János alkotásaiból kialakított tárlatot.

 

 

Immár látható a Káptalantótiban alkotó Kolop József szobrászművész tárlata is, aki mellesleg a helyszínen is készít majd szobrot. A jelképesen borlovagrendi taggá avatott pisilő fiú másolatát is ő formázta meg és vitte magával Brüsszelbe. A Balaton-felvidéki településeket, a táj szőlő- és borkultúráját Somogyi Márk fotóművész képei tolmácsolják a brüsszeli közönségnek, illetve szóban Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László tette ugyanezt, tegnap esti ünnepi köszöntőjében.
 A március 23-ig tartó programsorozatban badacsonyi tájegység táncosai is fellépnek, Schmidt János klarinétművész bordalokat és kuruc nótákat játszik. A vendégeket borkóstoló várja, valamint gasztronómiai bemutatón ízlelhetik meg az őshonos magyar mangalica és a szürkemarha húsából készült ételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!