Méltó fejlesztések Tihanyban

Tihany - A Balaton a jövőben megfelelő helyet kap a fejlesztési források elosztásánál, ígérte dr. Cser-Palkovics András.

Győrffy Árpád

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a hétfői sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az elmúlt évtizedekben nem sok minden történt a Balaton fejlesztése érdekében, talán csak az utóbbi néhány évben volt egy kis előremozdulás. Azt ígérte, hogy ez most megváltozik, és a most bejelentett fejlesztéseknek köszönhetően Tihanyban is olyan körülményeket találnak majd a turisták, ami a hely értékeihez illik.

Tósoki Imre polgármester úgy vélte, hogy a következő két évben teljesen megújul Tihany központi része egy 794 millió forintos összköltségű projekt megvalósításával. Mint elmondta, nagyon nehéz volt az elképzeléseiket az uniós pályázati lehetőségekhez igazítani, mert a község turisztikai jelentősége jóval túlnő azon a szinten, amilyen forrásokhoz a település mérete alapján hozzájuthatnának. Ezért is döntöttek végül egy sok elemet összefogó, a Tihanyi legenda nevű megaprojekt megvalósítása mellett.

 



A közel 76 százalékos támogatási intenzitást jelentő 600 milliós uniós forrást még a Bajnai-kormány különítette el egy évvel ezelőtt. A támogatást decemberben az Orbán-kormány is jóváhagyta, így megkezdődhettek a kivitelezők kiválasztásához szükséges eljárások. Az eredetileg remélt tavaszi indulás helyett csak szeptemberben kezdődhet meg a kivitelezés. Ebben szerepet játszik az is, hogy a nyári szezonban nem akarnak gondot okozni a félszigetet felkereső turistáknak.

Dr. Koncz Mária a helyi TDM szervezetről, a stratégiakészítés, marketing és információs tevékenység végzéséhez kapott 42 milliós uniós támogatás felhasználásával kapcsolatos tervekről szólt. Dr. Temesvári Balázs, a regionális fejlesztési ügynökség vezetője dicsérte a tihanyi pályázatokat, melyekben a hely adottságait, a terveket és az uniós források kínálta lehetőségeket megfelelően pozícionálták.





A vállalás szerint 2013 elejére kell megvalósítaniuk a programot, amiben többek között kialakítják a falu főterét a posta és a művelődési ház közötti épület lebontásával, felújítják az Ófalut az apátsággal összekötő Pisky-sétányt, az Ófalu több utcájának burkolatát, a Kossuth utcát, a Borsos Miklós teret, és visszanyeri eredeti szépségét az 1960-ban lerombolt kálvária.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!