Működési hiány a megyei önkormányzatnál

Veszprém - Tizenötmilliárdos kiadás mellett 892 millió forintos működési hiánnyal számolnak a megyei önkormányzat idei költségvetésében.

Győrffy Árpád

A közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadott gazdálkodási terv a működési és fejlesztési kiadások visszafogását, vagyontárgyak értékesítését irányozza elő. Új alapokra helyezik a kapcsolatokat a középiskolával rendelkező önkormányzatokkal és összevonják a szociális intézményeket.

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén Orbán Imre napirend előtti hozzászólásban emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól. A Jobbik frakcióvezető-helyettese egyúttal köszönetet mondott, hogy levették a tanácsköztársasági emléktáblát a megyeháza folyosójának egyik oszlopáról.

A képviselők a napirendre tűzött kérdések többségében hozzászólások nélkül határoztak. Nagy vitát először az idei költségvetéséről benyújtott javaslat váltotta ki. Pusztai István, az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, hogy a csaknem 900 millió forintos működési hiány jelentős részének oka az indokolatlanul nagy összegben kibocsátott kötvény, az intézményi energiaszolgáltatás kiszervezése és olyan fölösleges kiadások, mint a kommunikációra tervezett 50 milliós keret.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint a problémákat a folyamatosan csökkenő illetménybevételek és központi források, valamint a szaporodó feladatok okozzák. Tudomásul kell venni, hogy most már nem fenékig tejföl minden, figyelmeztette a képviselőket.

A gazdálkodási terv több más mellett egyes területeken létszámleépítéssel számol, a középiskolájukat a megyének működtetésre átadó települési önkormányzatoktól 35 százalékos hozzájárulást kér, ha garanciát várnak a konkrét intézmény fennmaradására.

Nagy vitát váltott ki a szociális intézmények átalakításáról benyújtott javaslat is, mely szerint júliustól a devecseri, a külsővati, a peremartongyártelepi és a szőci intézmény a pápakovácsi idősek otthonába olvad, a lesencetomaji, a sümeg-nyírlakpusztai és a veszprémi pedig a dákai intézmény részévé válik. A szocialista Lévai József és Pusztai István előkészítetlennek, indokolatlannak minősítette a tervet. Különösen bírálták a megyei módszertani szerepet betöltő külsővati intézmény beolvasztását.

Dr. Zsédenyi Imre főjegyző visszautasította a bírálatokat, szerinte optimális javaslatot dolgoztak ki, aminek köszönhetően megspórolnak 80 millió forintot. Lasztovicza Jenő megnyugtatta az érintett intézmények szakdolgozóit, hogy az átszervezések miatt nem szűnik meg a munkahelyük. A javaslatot a többségi Fidesz-KDNP frakció megszavazta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!