Gyógytea helyett tablettát? - Feketepiacra kerülhet a kamilla

Veszprém - Aláírásokat gyűjtenek hazánkban a gyógynövények forgalmazói és a természetes gyógyászat hívei. Április elsejétől ugyanis ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznának a hagyományos szerekre, mint a gyáriakra. Bár sokan megdöbbentek, amikor hallották, hogy megváltozik a gyógyhatású szerekre vonatkozó szabályozás, ez egyáltalán nem újkeletű.

Varga Ibolya

 Az Európai Parlament és a Tanács 2004. március 31én adta ki a 24. számú irányelvét.

Ebben módosították a hagyományos növényi gyógyszerek forgalombahozataláról szóló irányelveket. A záró rendelkezések között hét év türelmi időt adtak az új szabályok bevezetésére, ami most április 1-jén jár le. Minthogy a hagyományos gyógyászat hívei már egy évvel ezelőtt megindították a lobbitevékenységet a szabályozás szigorának enyhítéséért, az előírások megvalósítására 2013-ig haladékot kaptak a gyógynövényesek.

A gyógynövényekkel felelősségteljesen foglalkozó szakemberek, mint Takács Ferenc zánkai kertészmérnök-tanár, évek óta arra is felhívják a figyelmet, hogy a hagyományos szereknek is lehetnek mellékhatásaik és túlzott mennyiségben fogyasztva súlyos reakciókat válthatnak ki, azért nem kellene a kamillateát egy erős gyári készítménnyel egy kalap alá venni. A gyógynövényboltok többségében jelenleg is képzett eladók dolgoznak, akik segítenek az adott esetben legmegfelelőbb szer kiválasztásában és sok orvos is él a gyógyfüvekkel, bizonyos betegségekre saját receptjük alapján összeállított gyógytea fogyasztását javasolják.

 



A rendelet hatálybalépésének ellenzői egyértelműen a gyógyszeripar ármányának tekintik a kialakult helyzetet. Mert ez előírások szerint klinikai vizsgálatokkal kell igazolni a gyógyteák esetében is a hatásosságot és a szer csomagolásán fel kell tüntetni az összetevőket, az előállítás módszereit. A népi gyógyászat szereinek többségéről nincsenek klinikai vizsgálatok, a hatásmechanizmusukat nem ismerjük, a szükséges vizsgálatok elvégzésére pedig nincs pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!