Japán - A hatóságok nem zárják ki egy újabb robbanás lehetőségét az atomerőműben

A japán hatóságok nem zárják ki egy újabb robbanás lehetőségét a Tokiót árammal ellátó fukusimai atomerőmű egyik reaktorában, de valószínűtlen, hogy ez kárt okozhatna a reaktor borításában - közölte vasárnap sajtótájékoztatón Edano Jukio kormányszóvivő.

MTI

Alacsony fokú készültség egy újabb japán atomerőműnél

A legalacsonyabb, egyes fokozatú - rendkívüli esemény miatti - készültséget rendeltek el egy újabb japán atomerőműnél, ahol megemelkedett a radioaktivitás szintje - közölte vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A japán hatóságok arról tájékoztatták a szervezetet, hogy az Onagava erőműnél a sugárzás szintje meghaladta az engedélyezett határértéket. A szivárgás okát keresik. A Fukusimától több mint 100 kilométerre északra található erőmű három reaktora ellenőrzés alatt van - közölték a japán hatóságok.
A Tohoku áramszolgáltató cég által működtetett erőmű turbinaházában a pénteki földrengés után tűz ütött ki, de hamar eloltották, és radioaktív szennyeződés nem keletkezett.

Kormányszóvivő: a radioaktivitás nem fenyegeti az embereket

A japán földrengés miatt károsodott fukusimai atomerőmű hármas reaktoránál sem működik a vészhelyzeti hűtőrendszer - jelentette be a szigetország atombiztonsági ügynöksége vasárnap. Ez az az atomerőmű, amelynek egy másik reaktora, az egyes már közvetlenül a földrengés után ugyanilyen helyzetbe került: itt azután szombaton - a kiszabadult hidrogén miatt - robbanás döntötte romba a reaktorépület betonburkolatát.
A Fukusima-1 erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) vasárnap bejelentette:  megkezdték a gőz kieresztését a hármas reaktorból, hogy így csökkentsék az ott kialakult nyomást, s ezzel megakadályozzák a reaktort körbevevő védőburkolat bármiféle súlyos károsodását.  "Két dolgot csinálunk egyszerre: gőzt engedünk ki a reaktorból, s vizet engedünk be oda" - mondta Edano Jukio kormányszóvivő egy sajtóértekezleten. "A folyamat során szabadba jutó radioaktivitás annyira alacsony, hogy nem fenyegeti az emberek egészségét" - tette hozzá. A radioaktivitási szint hasonló emelkedését tapasztalták az egyes reaktornál is, amikor az üzemeltetők szombaton onnan szintén gőzt engedtek ki a nyomás csökkentésére. Egyébként az egyes reaktornál a nyomáscsökkentési kísérlet során berobbant a kiszabadult hidrogén, s az lerombolta a reaktort övező betonépület tetejét, illetve falainak felső részét. De az atombiztonsági ügynökség szerint a robbanás nem károsította meg magát a reaktort körbevevő védőburkolatot. S hogy a hűtési folyamatot segítsék, a TEPCO időközben megkezdte az egyes reaktor feltöltését tengervízzel, illetve bórsavval.
Jukio szerint az egyes reaktornál végbemehetett a fűtőrudak részleges összeolvadása, s a mérnökök most vizet pumpálnak a hármas reaktorba, hogy ugyanezt ott megakadályozzák. Mint mondta, a hármas reaktornál a fűtőrudak esetleg részlegesen deformálódtak, de itt valószínűleg nem került sor összeolvadásra. Azt is közölte, hogy a hármas reaktornak otthont adó épületnél szintén fennáll egy robbanás kockázata (ahogy az szombaton az egyesnél történt), de valószínűtlen, hogy ez magát a reaktort körbevevő védőburkolatot is megkárosítaná. 
 A japán hatóságok a Fukusima-1-es erőmű körül 20 kilométeres védőzónát hoztak létre, s egy közeli, másik atomerőműnél is életbe léptettek hasonló, 10 kilométeres övezetre vonatkozó intézkedést. Mintegy 140 ezer embert telepítettek ki a térségből, s az illetékesek arra készülnek, hogy jódot osszanak az érintetteknek, így védve őket a radioaktivitás káros hatásától. 
 Egy japán tisztségviselő szerint mintegy 190 ember volt az erőmű 10 kilométeres körzetében, amikor ott megemelkedett a radioaktivitás szintje. 22 emberről bizonyosodott be, hogy sugárfertőzést szenvedtek. Az evakuálási központokba érkező kitelepítetteknél a radioaktivitás szintjét védőruhás szakemberek ellenőrzik.
 A Fukusima-1 (Daicsi) és a szomszédos Fukusima-2 (Daini) atomerőművekben egyébként összesen 7 forralóvizes reaktor állt le automatikusan a pénteki japán földrengés idején. A két atomerőmű három további reaktora pedig eleve állt, előre betervezett karbantartási munkálatok miatt. A hét reaktor jelenlegi állapota a következő:
    Fukusima Daicsi:
    1-es reaktor - 460 Megawattos - feltöltik tengervízzel
    2-es reaktor - 784 Megawattos - arra készülnek, hogy csökkentsék a belső nyomást
    3-as reaktor - 784 Megawattos - vasárnap reggel megkezdték a belső nyomás csökkentését
    Fukusima Daini:
    1-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
    2-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
    3-as reaktor - 1100 Megawattos - sikeresen lehűtötték
    4-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást

A korábban számítottnál erősebb volt a pénteki földrengés Japánban

A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban, ahol korábban 8,8 erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg. A meteorológiai hatóságok Tokióban vasárnap tették közzé a pénteki földmozgás erősségének a módosított adatát. A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján.
A potsdami földtudományi kutatóintézet (GFZ) szakértőjének adatai szerint átlagban évente 16-szor mozdul meg a föld 7-es vagy annál nagyobb erővel, 120 alkalommal 6-os vagy annál erősebb rengéssel, és ezer alkalommal 5-ös vagy annál nagyobb erővel. Mindez azt jelenti, hogy állandóan reng valahol a Föld, még lakatlan vidékeken is, de azt senki nem veszi észre, és annak nincs is hírértéke - vélte a szakértő.
A jelentés szerint további utórezgésekre lehet számítani a pénteki földmozgások térségében. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez roppant nagy feszültség-felhalmozódást okozott a környező szegmensekben, ami további földmozgásokat okozhat.

Kan: a legnagyobb válság a háború óta

A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás - jelentette ki vasárnap a nemzethez intézett beszédében Kan Naoto miniszterelnök, és összefogásra kérte a lakosságot. Ez próbatétel minden japán számára, de ő bízik abban - mondta -, hogy a nemzet elszántan felülkerekedik a földrengés, a szökőár és a nukleáris baleset okozta tömegkatasztrófán, és újjáépíti az országot.
A kormányfő bejelentette, hogy hétfőtől áramkorlátozást rendelt el. 
 A kabinet titkára közölte ugyanakkor, hogy a költségvetés tartalékalapjából 200 milliárd jent (2,44 milliárd dollár) fordítanak ebben a hónapban a mentési munkálatokra, de egyelőre nem készítenek pótköltségvetést.

A Mijagi prefektúrában meghaladhatja a tízezret a földrengés halálos áldozatainak a száma

A rendőrség vasárnap közölte, hogy egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma.
Edano Jukio szerint a robbanásveszély azért áll fenn a Fukusima-1 atomerőmű hármas reaktorában, mert robbanékony hidrogén gyülemlett fel benne. A robbanás következtében megemelkedne ugyan a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve - tette hozzá a szóvivő.     
 Jukio szerint valószínűleg "deformálódott" a hármas reaktor magja, s "nagyon valószínű", hogy részben végbement a fűtőelemek megolvadása. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.

 


Szombaton robbanás döntötte romba a Tokiótól 240 kilométere északra található fukusimai atomerőmű egyes reaktorépületének betonburkolatát.
A detonációt az okozta, hogy a földrengés miatt megsérült a reaktor hűtőrendszere, s a hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. Most ugyanez a folyamat játszódik le a hármas reaktorban is.
Jukio szerint vasárnap rövid ideig 1557,5 mikrosievertre emelkedett a sugárzás szintje, s meghaladta az egészségügyi határértéket, de ötven perccel később már csak 184,1 mikrosievertes sugárzást mértek.


A szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyes fukusimai atomerőműben hat reaktor van, s ezek közül négyben nem adódtak semmilyen problémák. A két meghibásodott atomreaktort aligha lehet majd helyreállítani, mert tengervízzel és bórsavval töltik fel őket, hogy lehűtsék és csökkentsék bennük a nyomást.
 A baleset során vasárnap 19, előző nap pedig 3 embert ért sugárfertőzés, őket kórházban ápolják. A két fukusimai atomerőmű térségéből eddig több mint 170 ezer embert telepítettek ki, s tízről húsz kilométeres sugarú térségre terjesztették ki a vészhelyzeti minősítést.
Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a helyi rendőrség parancsnoka. Takeucsi Naoto úgy fogalmazott, hogy "a halálos áldozatok száma szinte bizonyosan tízezer fölé fog emelkedni" Mijagiban. A hivatalos adatok az ország egész területére vonatkoztatva eddig 900 halálos áldozatról és több mint 1100 eltűntről szóltak, de a sajtó már eddig is arról írt, hogy az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A 2,3 millió lakosú Mijagi prefektúra a földrengés és szökőár sújtotta három japán prefektúra egyike.
A helyi meteorológiai szolgálat szakértői közölték vasárnap, hogy az elkövetkező három napban újabb, 7-es fokozatot meghaladó erejű földrengésekre lehet számítani. A szakértők 70 százalékra teszik ennek a valószínűségét. Az elmúlt két nap alatt Japánban több mint 300 földrengést észleltek, a 3-as és a 7-es fokozat között váltakozott az erejük. A földmozgások többségének a központja Honsú északkeleti partvidékétől keletre fekvő térségben, a Csendes-óceánban volt.

Előzmények, korábbi hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!