Keressük a helyi ízeket

Balatonakali - Első alkalommal szervezte meg péntektől vasárnapig az Akali bor napját a helyi önkormányzat, a borút egyesület és a hegyközség.

Varga Ibolya

A rendezvény címében is szerepel a mandulavirágzás, hiszen a településen hosszú ideig működött a mandulára specializálódott kutatóintézet és sok népszerű mandulafajta viseli a település nevét. A rendezvény péntek délelőtt egy meghívásos borversennyel kezdődött, melyen csak a környéken termett szőlőből készült borok vehettek részt. 

Péntek délután szakmai tanácskozást tartottak a Fék étteremben, melyet Koncz Imre polgármester nyitott meg. A település első embere szerint a borút egyesület tagjai, mint az egyik legaktívabban dolgozó civil szervezet, nagyon sokat tesznek azért, hogy jobban megismerjék Balatonakali nevét.

 



A pénteki napot mandulás ételek és helyi borok bemutatásával zárták. A mandulás ételek receptjeiből válogatunk a közeljövőben a Napló konyhájában. Bár a meteorológusok már szombatra rossz időt ígértek, de tévedtek, csak vasárnap hűlt le számottevően az idő és esett az eső is. Nagy Imre, a Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület elnöke azt tapasztalta, hogy szombaton mind a tizenegy nyitva tartó pince és vendéglátó a szokottnál nagyobb forgalmat bonyolított le. A helyi és a környékbeli lakosok közül is sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre, de távolabbi településekre is eljutott a rendezvényük híre. Sokan gyalogosan járták a pincéket és nagyon meglepődtek azon, hogy szombaton nem kellett fizetni sem a helyben elfogyasztott borokért. Vasárnap a rosszabb időben valamivel kisebb volt a forgalom.

Pálmüller József építész is tagja a borút egyesületnek és kinyitotta a pincéjét is.  két évvel ezelőtt egy szép kiállítású kötetben örökítette meg Balatonakali építészeti értékeit, melyben külön fejezetet kaptak a környék szépen felújított régi pincéi. Azok közé tartozik, akik szerint ezeknek a pincéknek nem kellene nyaralóvá alakulniuk, hanem meg kell őrizniük gazdasági szerepüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!