Szakértők a Cozma-perben - Raffael pólójából származó szálakat találtak Cozma ruháján

Veszprém - A Cozma-ügy gyilkossági tárgyalása pénteken a megyei bíróságon az igazságügyi vegyész szakértő meghallgatásával folytatódott. Marian Cozma ruháján olyan szálakat találtak, amelyek Raffael Sándor pólójából származtak.

Halmos György

A szakértő két véleményt adott, a Cozma és Ivan Pesics ruházatának vizsgálata, valamint a gyanúsítottaktól beszerzett ruházat alapján. A vizsgálat alapján Cozma ruháján barna szálat találtak, ami Raffael Sándor ruházatából maradt, Ivan Pesicsén pedig egy barna szálat (Raffaeltől) és négy fekete szálat.

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy Raffael Sándor pólóján három fekete szál volt, ezek Ivan Pesics ruházatából származhatnak. Bírói kérdésre, miszerint milyen közelséget feltételez a szálkeveredés, a vegyész szakértő azt felelte: a ruhákról azok közvetett módon is átkerülhetnek.

Dr. Németh Balázs tanácsvezető bíró a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy az első-, másod- és harmadrendű vádlott  esetében az igazságügyi orvosszakértő többek között Ivan Pesics sérülésével kapcsolatban adott véleménye szerint a vádtól eltérően az életveszélyt okozó testi sértés bűntett helyett a több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletét valósítja meg. A szakértő ugyanis kijelentette, hogy amennyiben Pesics fél órán belül nem kerül kórházba, akkor elvérzik.

A bíróság pénteken döntött arról is, hogy elutasítja azt ötödrendű vádlott, Bihari Csaba előzetes letartóztatása megszüntetése érdekében tett indítványát.

A csütörtöki tárgyaláson a nyomszakértő elmondta, hogy az áldozat és Ivan Pesics, illetve Raffael Sándor vádlott ruháját is vizsgálta, illetve több kést is küldött a rendőrség vizsgálatra. Elhangzott, hogy a szúrásokat hegyes, egyélű eszközzel hajtották végre. A vizsgálat azt is megállapította, a sérülések alapján nem lehet olyan egyedi jeleket megállapítani, amely alapján be lehetne azonosítani a késeket. A szakértő a  rendőrség által vizsgálatra elküldött késekkel végzett próbaszúrásokat, azok közül négy kés nem volt kizárható, mint az elkövetés eszköze. Elhangzott, hogy a két különböző szúráscsoportot vizsgált, ezek közül az egyik csoportba 2,5-3, míg a másikba egy négy centiméteres szúrásnyom tartozik, előbbi Marian Cozmát, utóbbi Ivan Pesicset érte. Raffael Sándor, az ügy elsőrendű vádlottja elismerte, hogy egy olyan kést használt, mint amilyet a nyomszakértő leírt, ugyanakkor a penge hosszúsága nem lehetett több tíz centiméternél, mert a kés nyele elfért a tenyerében, így a nem érti az orvosszakértő által valószínűsített legalább 15 centiméteres pengehosszúságot.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Sztojka Iván ruháján Raffael Sándortól, Marian Cozmától és Ivan Pesicstől származó vért is találtak, de Marian Cozma vérét Raffael pólóján is megtalálták. 

Cozma-gyilkosság és a tragédia háttere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!