Fókuszban a változó vámszabályok - Mennyi is az annyi?

Veszprém - Környezetvédelmi termékdíj, termékdíjátalány, borkísérő okmány, pálinkafőzés, kirendeltségek sorsa - szinte minden aktuális jövedéki és vámtémáról szó esett telefonos fórumunkon.

Németh F. Bernadett

Hauck Csaba, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának igazgatóhelyettese volt a Napló vendége csütörtökön, aki olvasóink telefonjaira és e-mailben feltett kérdéseire válaszolt.

A Szent György-hegyről telefonált egy szőlősgazda, akit az érdekelt, hogy mennyi pálinkát főzhet otthon, valamint, hogy a saját portáján előállított pálinkát forgalmazhatja-e a saját üzletében. Hauck Csaba elmondta: 86 liter 50 fokos vagy 100 liter 43 fokos pálinkát főzhet otthon, s ez után nem kell adót fizetnie. Ha viszont többet állít elő, akkor azt a vámhatóságnál be kell jelenteni és eleget tenni az ide vonatkozó kötelezettségeknek.

Az őstermelők a gyümölcs termesztésének helyén, saját vállalkozásban forgalomba hozhatják. Ilyen hely lehet például a falusi turizmus. Ebben az esetben is jövedéki adót kell fizetni utána. Az 50 fokos pálinkánál ez 1380 forint.

Minderre azért volt kíváncsi Kiss István, mert éppen üst beszerzését tervezi, amiben szőlőből főzne pálinkát, amennyiben kifizetődő. Hauck Csaba jó tanácsot is adott: ha kis mennyiséget akar főzni, vegye igénybe inkább a szeszfőzde szolgáltatásait. Itt is adómentesen főzik meg a saját használatú pálinkát, s a 800 forintos díjjal lehet, hogy olcsóbban jön ki, mint ha megvásárolja a felszerelést és saját energiáját fogyasztja.

Az igazgatóhelyettes ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a mostanában divatos házi szeszfőzőket nagy körültekintéssel kell használni, hiszen robbanásveszélyesek a gázpalackok miatt, s nincsen bennük sem kozmaolajszűrő, sem ciántartalom-mutató. A kozmaolaj káros anyag, a cián pedig minden csonthéjas gyümölcsben megtalálható. Ezek a berendezések a hivatalos szeszfőzdékben megtalálhatók.

Pálinkafőzéssel kapcsolatban kérdezte elektronikus levélben olvasónk, Kovács Krisztián, hogy a vámigazgatóság miként ellenőrzi azt, hogy a megszabott mennyiséget főzik-e otthon, s azt, hogy az italt valóban a család fogyasztja el.

Hauck Csaba erre azt válaszolta, a magánszemélyeket csak akkor ellenőrzik, ha arra alapos okuk van, vagy bejelentést kapnak, egyébként nem. A cél ugyanis az, hogy az otthon főzött pálinka ne kerüljön kereskedelmi forgalomba, ott csak zárjeggyel ellátott, szabályosan palackozott termékeket forgalmazzanak. Ha szabálytalan terméket találnak, akkor felkutatják az eredetét.

Környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban több kérdés is érkezett szakértőnkhöz. Kerekes Alexandra egyéni vállalkozó azt a kérdést tette fel e-mailben, hogy mikor kezdi meg a hatóság az ellenőrzést és mely területekre koncentrál. Hauck Csaba azt válaszolta: a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzéseket már megkezdték, kockázatelemzéses módszerrel választják ki az ellenőrizendőket. Aki bizonytalan abban, hogy érintett-e az ügyben, vagy kérdése van a jogszabály alkalmazásával kapcsolatban, annak segítséget nyújt a vámhatóság. Személyesen és telefonon is fel lehet tenni a kérdéseket a veszprémi igazgatóságnál vagy a pápai szolgálatteljesítési helyen. Mindkét helyen külön szakembert állítottak az ügyfelek rendelkezésére.

Egy telefonálónk ezt akarta megtudni, mi is az a termék-díjátalány, és mire vonatkozik, továbbá meddig kellett bevallást tenni, Varga Zoltán és egy veszprémi hölgy pedig a borkísérő okmánnyal kapcsolatban tett fel kérdést, míg egy olvasónk azt akarta tudni, a tapolcai kirendeltség - legalábbis régen így hívták - marad-e.

Hauck Csaba elmondta: átalánykötelezettség alá azok a mezőgazdasági termelők tartoznak kötelezően - őstermelők, családi gazdálkodók, társaságok -, akiknek a mezőgazdasági termelésből származó éves nettó árbevételük nem haladja meg az 50 millió forintot. Az átalány összegét az elmúlt évi árbevétel alapján kell meghatározni. A bevallási határidő április 20-a volt.

Egyszerűsödött a borkísérő okmány április 15-től, ami elsősorban azoknak kedvez az igazgatóhelyettes szerint, akik számítógépen végzik a számlázást. Tehát borkísérő okmányra nincs szükség abban az esetben, ha a számla tartalmazza az eladóra és vevőre vonatkozó adatokat. A borkísérő okmányt akkor használják, ha szőlőbort szállítanak, s ezzel kapcsolatban az a változás, hogy a régi szabályozás szerint, amikor a szőlőbor elhagyta az adóraktárat, akkor az órát és percet is fel kellett tüntetni, április 15-től pedig elegendő az évet, hónapot és napot feltüntetni.

A tapolcai szolgálatteljesítő hely továbbra is működik, s várja az ügyfeleket félfogadási időben.

Már dupláztak a csempészek

Az első negyedévben 11 millió forint bírságot szabott ki a megyei igazgatóság jövedéki eljárásban. Az illegális, adózás alól elvont cigaretta felderítése kiemelkedő, az első negyedévben már a 2010-ben lefoglalt mennyiség dupláját foglalták le, ez 15 366 dobozt jelent. Három  esetben a cigaretta adója elérte a százezer forintot, ami miatt büntetőeljárást kezdeményeztek.

Egy esetben felszámoltak egy illegális nagykereskedelmet, ahol 26 000 liter palackos és kannás bort foglaltak le. Fokozottan ellenőrzik a megyét tranzitútvonalnak használó nemzetközi teher- és buszforgalmat: elsősorban a jogszabály által előírt,  gépjárművezetőkre vonatkozó pihenőidő betartását, a szabályosan közlekedők biztonsága érdekében. Az első negyedévben 38 esetben tártak fel ilyen jellegű hiányosságot, és több mint 10,5 millió forint  közigazgatási bírságot szedtek be.

 

Szőlő- és bortermelő ismerőseim panaszkodnak, hogy rengeteg az adminisztráció, a pincekönyv vezetésére és a borforgalmat kísérő okmányok elkészítésére egy közepes vállalkozás is nyugodtan tarthatna egy embert, ha megengedhetné magának. A környezetvédelmi termékdíj még a magas szinten képzett borászoknak is feladta a leckét. Nem megy a bortermelők fejébe, hogy miért nekik kell kifizetniük ezt a díjat, ha egy vevőjük a saját edényébe kéri tölteni a borát. Lehet mondani, hogy a termelő a végső felhasználó, de ez logikai módszerekkel nem magyarázható, az meg nem érv, hogy csak, mert ezt tartalmazza a rendelet. Mielőtt megalkották volna a jelenlegi szabályozást, akkor is kellett hasonló díjat fizetni, csak akkor az eszközvásárláskor rendezték. Az túl egyszerű és érthető volt?

Varga Ibolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!