Kihasznált vagyonőrök - Az ügyeskedőknek áll a világ?

Veszprém - "Örüljön a paraszt, hogy melózhat havi 360-348 órákat. Ennyit a szakmai kamaráról. A kisember csak fizesse a kötelező tagdíjat, amiért nem kap semmit sem." Ez egy vagyonőrnek volt a véleménye, ami nemrég a Napló sms-rovatában jelent meg.

Mátételki András

Súlyos gondok vannak a szakmában, de még súlyosabbak várhatók, ha eltörlik év végén a kötelező kamarai tagságot. A vagyonvédelmi kamara szerepéről, munkájáról a megyei elnököt, Sánta Károlyt kérdeztük.

- Ma már ott tartunk, hogy rendkívül felhígult a szakma, ugyanis a cégek egymás alá ígérnek, ráadásul rendkívül sok gond van a foglalkoztatás körül - szögezi le az elnök. - A kormány tavaly év végén hatályon kívül helyezte a közbeszerzési törvényen belül azt a rendelkezést, amiben a szakmai szervezeteknek volt a feladata a vállalási díj meghatározása, vagyis, hogy mi az a minimális díj, amiért el lehet vállalni a munkát. Az új szabályzat szerint a szakminisztériumok feladata lenne ennek a meghatározása, de sajnos ez még nem történt meg. Korábban országos szinten a vagyonvédelmi kamara a minimális díjat a vállalkozásoknál óránként 952 forintban állapította meg személyenként. Az egyéni vállalkozók esetében ez 817 forint óránként. A vagyonőr ebből bruttó 400-500 forinthoz jut. Azonban egyes cégek a tarifa feléért is elvállalják a munkát, így aztán el lehet képzelni, mi jut az őröknek, akik bizonyos helyzetben - gondolok itt például a bankban dolgozókra - a bőrüket viszik a vásárra egy fegyveres támadáskor. Mit csinálnak a zavarosban halászók? Nem jelentik be alkalmazottjukat, magyarán feketén dolgoztatják őket, így aztán nem fizetnek utánuk semmilyen járulékot. Kamaránk hallott olyanról is, hogy a dolgozó leszámoláskor szembesült azzal, hogy egy fillér nyugdíjjárulékot nem fizetett utána a cége. Esetenként zsebbe fizetnek, így aztán jó, ha az illető valamivel többet keres a minimálbérnél. Ismerjük azt is, hogy az alkalmazottat négy órára jelentették be, de a valóságban nyolc, illetve 16 órát foglalkoztatták. Az egészben az a legfelháborítóbb, amikor az érintettnek hónapokig nem fizetnek, majd a cég széttárja a kezét, mondván, csődbe mentünk...

Sánta Károly elmagyarázta, az építőiparhoz hasonlóan az ő szakmájukban is - ha nem is minden esetben - a fővállalkozó alvállalkozót bíz meg a munka elvégzésével. Amikor kitör valamilyen botrány (lebuknak az illegális foglalkoztatás miatt), a hivatalok az alvállalkozón verik el a port, azaz őt büntetik meg. Ha tudják. A munkaadó ugyanis szorult helyzetben gyorsan csődöt jelent, igaz, hetekkel később hasonló néven új vállalkozást alapít, s kezdi elölről a sajátos "játékot". A törvény szigorától - egyelőre - nem kell tartaniuk az ilyen ügyeskedőknek. Mindenesetre elég nagynak tűnik az úgynevezett kiskapu...

- A kamara ingyenes jogsegélyszolgálatot nyújt mindazoknak, akik hozzánk fordulnak. Nevüket titokban tartjuk, hogy ne érje őket megtorlás a munkahelyükön, ugyanakkor vizsgálatot indítunk a cég ellen. Amikor hírét veszik jövetelünknek, legtöbb esetben azonnal kifizetik a dolgozóikat, merthogy legtöbbször az elmaradt bérek miatt érkezik bejelentés. Adott esetben tájékoztatjuk a rendőrséget, illetve más hatóságot, amelyek elvégzik a rájuk tartozó vizsgálódást. Gondot jelenthet a munkavállalóknak, ha év végén megszűnik a kötelező kamarai tagság - évi 6100 forint tagdíjról van szó -, s kilépnek a szervezetből, mert akkor már nem lesz hová fordulniuk. Továbbmegyek, ha a taglétszámunk bizonyos szint alá csökken, a kamara is megszűnhet. Ez nyilván az ügyeskedőknek kedvez, akik még gátlástalanabbul kihasználják a munkavállalókat.

Napjaink aktualitásához tartozik, hogy a kormány azt erősíti az emberekben, védjék meg magukat és értékeiket. Ezt a közvélemény úgy fordította le, hogy maholnap bárki vehet, illetve tarthat fegyvert.

- A bankokat nem lehet vízi pisztollyal megvédeni, éppen ezért bizonyos szakmákban elengedhetetlen a fegyver viselése - jelentette ki Sánta Károly. - Azzal viszont nem értek egyet, hogy úgy, mint Amerikában, alanyi jogon lehessen fegyvert tartani. Az erőszak erőszakot szül, gondoljunk itt arra az idős férfira, aki a gyümölcsösét árammal védte, s emiatt a tolvaj életét vesztette. Például a vadászoknak többféle szigorú követelménynek kell megfelelniük, hogy otthon fegyvert tarthassanak. Őket rendszeresen ellenőrzik. Ez vajon végrehajtható lenne több tíz- vagy akár százezer ember esetében? A pisztoly használatához gyakorlat kell, amire alig lenne lehetősége az átlagembernek. Arról nem beszélve, ha valakire ráfognák a stukkert, nem lenne ideje elővenni a zsebéből vagy a táskájából a sajátját. Így aztán majdhogynem ugyanott van, mintha nem is lenne nála fegyver.

 

Az 1999-ben alakult személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamarának kezdetek óta az 54 éves Sánta Károly az elnöke. Jelenleg 3615 tagot tudnak soraikban, 715 egyéni vállalkozó és 80 társas vállalkozás regisztrálta magát náluk. Májusban tartják a beszámoló közgyűlésüket, ahol az elmúlt évről adnak számadást. Országos szinten 120 ezer tagja van a kamarának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!