Már nyaral a sarkantyús teknős

Veszprém - Elhagyta telelőjét a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark hatalmas méretű sarkantyús teknőse és a nyári szállásául szolgáló kattakifutóba költözött.

Németh F. Bernadett

Az állatkert állatorvosa, dr. Szekér Pál általános vizsgálatnak vetette alá a teknőst, hogy felmérje állapotát. A makkegészséges, több mint 50 kilogrammot nyomó teknős páncélját is átvizsgálták, lemérték: hátpáncélja 82, míg haspáncélja 60 centi hosszú.

A termetes afrikai óriás és a gyűrűsfarkú maki család remekül kijönnek egymással és a látogatók közt is nagy népszerűségnek örvendenek, mondta el Szabó Petra projektmenedzser.

A sarkantyús teknős a második legnagyobb szárazföldi teknős. Észak-Afrikai törpefüvű szavannák, félsivatagos területek lakója. Szárazságtűrő növényekkel, gyümölcsökkel, levelekkel táplálkoznak. Ha megijesztik őket, a fejüket behúzzák a páncéljukba, és az első lábaikat a fejük elé tartják, így védve azt a támadásoktól. A nagyon forró, illetve hűvös időszakokban hatalmas gödröket ásnak, amelybe valósággal betemetik magukat. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!