Pál Adrienn és a többiek - Kezdődik a 42. Magyar Filmszemle

Budapest - Május 5-8. között rendezik meg a 42. Magyar Filmszemlét, amelyre az idén összesen 410 filmalkotást neveztek be az alkotók.

Osváth Sarolta

A filmszemlét megelőzően a vetítésre kerülő alkotásokat előzsűri bírálta el és ennek alapján választották ki a szervezőbizottság által meghatározott számú, a szemlén vetítésre kerülő alkotásokat. A játékfilm kategóriában tizenegy film versenyez, köztük a Cannes-ban is bemutatott és sikert aratott Pál Adrienn, Kocsis Ágnes filmje, vagy a Rudolf Péter sikersztorija, az Üvegtigris 3. Látható lesz Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein terv című műve, vagy az ígéretes alkotógárda - Bodzsár Márk, Bollók Csaba, Hajdu Szabolcs és Török Ferenc - által közösen jegyzett East Side Stories. Izgalmas témát dolgoz fel Dézsy Zoltán Az ügynökök a paradicsomba mennek című filmje és meglepetéseket tartogat Pozsgai Zsolt A föld szeretője című alkotása.

Nem lesz könnyű az összehasonlítás Dyga Zsombor Utolér, Hules Endre A halálba táncoltatott lány vagy Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című művei esetében sem. A filmtermés legjobbjai között megméretésre vár még Vécsei Márton Diamond Club és Vecsernyés János Nyár utca, nem megy tovább című alkotása is. A filmszemle látogatói számára különlegességeket ígér a bemutató szekció programja, egyebek közt  Alberto Negrin Emlékszem Anna Frankra, Arantza Ibarra, Alfonzo Arandia A bosszúállók című filmje vagy Elek Judit Visszatérése.

Gazdag a kínálat a tv-filmek között is, tizenhárom versenyfilm került a döntőbe. A dokumentum és animációs filmek mellett színvonalas verseny ígérkezik a gyerekfilm kategóriában is, szerepel például a programban az ismert tévés műsorvezető, D. Tóth Kriszta Lolamesék című könyvéből készült mozi is.

A vetítéseknek ezúttal az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Corvin és Puskin mozi ad otthont, a filmszemle szabadtéri rendezvényeit az Erzsébet téri Gödör Klubban tartják.

 

Az idei filmszemlére benevezett 410 filmalkotásból 28 a játékfilm, 60 az animációs film, 95 a kisjátékfilm, 58 a tudományos-ismeretterjesztő film, 147 a dokumentumfilm és 22 a tv-film kategóriába tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!