Szociális alapú városfejlesztés Várpalotán

Várpalota - A lakóépületek mellett a közterületek is megújulnak a Tési-dombi városrészben a szociális városrehabilitációs projektre nyert mintegy 500 millió forintos támogatásból.

Szabó Péter Dániel

A Közép-Dunántúli Operatív Programban megvalósuló városfejlesztési beruházás támogatási szerződésének aláírására a közelmúltban került sor a palotai Nagy Gyula Galériában. Elhangzott, az önkormányzat 2008 nyarán nyújtotta be pályázatát a "Leromlott vagy leromlással veszélyeztetett városrészek rehabilitációja" című kiírásra, majd az első fordulós siker után a 2009 őszén beadott pályázati anyagot is támogatásra érdemesnek ítélte a Regionális Programok Irányító Hatósága.

Talabér Márta polgármester - aki dr. Vereczkey Zoltán, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. vezérigazgatójával szignózta a támogatási szerződést - az ünnepségen elmondta, a nagy volumenű projekt elszámolható költsége 598 millió forint, míg a támogatás mértéke enne 78,9 százaléka, azaz mintegy 472 millió forint.

A cél egyértelmű: a Tési-dombi városrész szociális leszakadásának megelőzése, az ott élő lakosság társadalmi felzárkóztatása. A fejlesztés magában foglalja a lakóépületek energiahatékonyságának növelését, amely összesen kilenc társasház energiahatékonyságot javító hőszigetelését, valamint tető felújítási munkálatait jelenti az érintett városrészben. A közterületek megújítását, több generációs közösségi park kialakítását, új játszóelemek elhelyezését is a program részeként valósítja meg az önkormányzat. Ami a közbiztonságot javító programelemeket illeti, kiemelkedik közülük a településen sikerrel működő polgárőrségnek helyt adó épület felújítása és a térfigyelő kamerarendszer diszpécserközpontjának beüzemelése. Új parkolóhelyek építése, az úthálózat és járdák megújítása és gyermekbarát játszótér kialakítása is szerepel a megvalósításra váró tervek között.

A támogatási szerződés aláíráskor elhangzott, a fizikai beruházások mellett kiemelten fontos a helyi közösséget építő úgynevezett beavatkozás-csomag is. A közösségfejlesztő intézkedések a képzettségi szint erősítését, a helyi lakosság településfejlesztési akcióba való bevonását célozzák. A programcsomag magában foglalja az oktatási-képzési programokat és a környezettudatossági kampányt, de a helyi rendőrkapitánysággal közösen bűnmegelőzési rendezvényeket és közösségi programokat is szerveznek majd a Tési-dombon.

Ezek is érdekelhetik