Tízezer önkéntes szerte a megyében - Több tízezer tonna szemét

Megyei körkép - Megyénkből tízezer önkéntes csatlakozott a TeSzedd országos kampányhoz, melynek keretében 160 ezren több tonna szemetet szedtek össze. A monstre akciónak buktatói is voltak.

Németh F. Bernadett

Nem kellett különösebben mozgósítani a Bakonyerdő Zrt. kollektíváját, hiszen mindenki megértette az akció célját, így a társaság nyolc erdészetének, a két faüzemének (Zalahaláp, Franciavágás), valamint a pápai központjának munkatársai egyaránt kesztyűt húztak. Nagyon sokan csatlakoztak hozzájuk, így aztán az erdőgazdaság dolgozóival együtt több mint 250-en takarították az erdőket. Bakonyszentlászlón civilek, vállalkozók, magánszemélyek, a kupi erdőben pápai iskolások (Petőfi gimnázium, Erkel, valamint a katolikus általános iskola diákja) segédkeztek. Farkas Judit, a cég pályázati  és kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy igen hasznos munkát végeztek, hiszen több száz zsák szeméttől szabadították meg az erdei környezetet.

 



Tapolcán a város szélén és a Viszló parkerdőnél szedték a szemetet az önkéntes, környezetükért tenni akaró emberek szombaton. A déli elkerülő út mentén a földhivatal egy kisebb csoportja dolgozott, az egykori nagy majálisok, bányásznapok helyszínén, a Viszló parkerdőben a polgármesteri hivatal, illetve több tapolcai közintézmény munkatársa vett részt a munkában. Ezzel a csoporttal dolgozott Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és dr. Imre László megyei főjegyző. A képviselő lapunk kérdésére elmondta, fontosnak tartja a kezdeményezést, hiszen azonkívül, hogy megtisztul a környezet, jó példát mutatnak másoknak, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Ezzel együtt úgy vélte, hogy a környezetszennyezés, a felelőtlen szemetelés visszaszorításe ellen a mostaninál lényegesen szigorúbb büntetési tételekkel hatékonyan lehetne fellépni, hisz ha másként nem megy, akkor a pénztárcán keresztül mindenképpen hatni lehetne a notórius szemetelőkre.

 



Pápán a hulladékgyűjtés az Erzsébet ligetben és a Várkertben kezdődött a reggeli órákban közel száz pápai önkéntes részvételével. Többek között dr. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár és Takács Szabolcs, a kormánymegbízotti kabinet vezetője is kivette a részét környezettisztítási munkából. - Lakókörnyezetünk rendje, tisztasága, békéje olyan alapvető közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok hangulatát. Bátran mondhatom, hogy Pápa nem tartozik a szeméttel szennyezett városok közé, itt eddig is jó volt élni, és ez ezt követően is minél inkább így lesz  - nyilatkozta lapunknak dr. Kontrát Károly.

Takács Szabolcs szerint a szemétszedési akció környezetünk tisztaságának javításán túl közösségépítő tevékenység, valamint gyermekeinknek is példát mutat. A TeSzedd akcióhoz lapunk és kiadónk, a PLT is csatlakozott. A Csatár-hegyen, a kilátóhoz vezető út mentén gyűjtötte össze csapatunk a szemetet. Kora reggel csak egy kedves fekete kutyus - feltehetően autóból kitett hűséges eb, aki minden járművet megszagol - és Varga Tamás, az illetékes erdőbirtokosság képviselője volt a társaságunk. Varga Tamás bejelentette a TeSzedd képviselőinek, hogy a kihelyezett konténer máris megtelt: valaki nagy mennyiségű veszélyes hulladékot (szigetelőanyagot, építési törmeléket) rakott bele. "Legalább nem az út mellé szórta" - jegyezte meg Gajdos József szerkesztőnk, miközben Bartuc Gabriella felelős szerkesztő térült-fordult, s egy zsák szeméttel tért vissza, holott igazán még neki sem fogtunk. Szintén az ő "szerzeménye" volt egy ősöreg, igen nehéz tévéroncs egy bokor alól. Ezeken kívül kollégáink számos PET- és alumíniumpalackot, műanyagot, csokipapírt szedtek össze a hegyen.

 

 

Lapunk, a Napló ezen a napon Erdővédő környezetvédelmi kampányának részeként a Csatár-hegyi kilátó mellett újította fel a pihenőhelyeket és alakított ki egy újat, partnerünk, a Verga Zrt. segítségével. Út közben és a pihenőhely környékén összeszedtük a hulladékot is, csatlakozva a TeSzeddhez.

Kissé szervezetlenül

"A kampány nagyon tisztességtelenül zajlott le, kellemetlen helyzetbe hoztak több önkéntes csapatot" - osztotta meg rossz tapasztalatát lapunkkal  az igali általános iskola igazgatóhelyettese, Baranyi Jánosné, aki száz önkéntest regisztrált a TeSzeddre, s fáradságot, pénzt nem kímélve szervezte az akciót. Kedden közölték vele, nem tudnak biztosítani sem védőfelszerelést, sem a hulladék elszállítását, ezért le kellett mondania az akciót.  A TeSzedd infrastrukturális hátteréről a későbbiekben megkérdezzük a szervező minisztériumot.

 

Mikor jelenik meg a környezettudatos generáció?

Nem  tudok  egyetérteni  azokkal, akik azért maradtak távol a TeSzeddtől, mert azt mondják: nem szednek mások helyett szemetet, hiszen az nem kevesebbet jelent, mint asszisztálni a szemét újratermeléséhez. Azt üzeni ugyanis, hogy ti dobáljátok el nyugodtan, mi úgyis összeszedjük utánatok, mondják a szemétszedést ellenzők. Olyan sündisznóállás ez, csigaház, amiből jó lenne időnként kikukucskálni, s akkor észrevennénk, hogy ezzel a magatartással nem változik semmi. Nem mintha egy akciónaptól végleg eltűnne a szemét ebből az országból, tisztában vagyok vele, hogy holnapra legalább akkora mennyiség lesz a bokrok alatt, mint amennyit összeszedtünk szombaton. És igen, én is fontosnak tartom a megelőzést, és a szervező minisztériumok akkor járnának el igazán korrektül, ha legalább ugyanekkora erőt  - persze jóval szervezettebben - mozgósítanának prevencióra is. És büntetésre is. Tudom, most sokan felhördülnek, de nekem már nincsenek illúzióim: sajnos, ami nincs leszögelve, azt ellopják, és amit nem büntetnek úgy, hogy abba belefeketedjen az elkövető, addig nem lesz igazi változás. A gyermekkorban kell elkezdeni a környezettudatosságot szlogent ugyanis majd húsz éve hallom. Azóta felnőtt egy generáció. Tessék mondani, ők hol vannak? Vagy még mindig az öreg csontok szemetelnek? Ők hordják az éj leple alatt autóval a zsákokat az erdő alá?  Egyvalamire jó volt ez a nap: meg tudta mutatni, hogy lehet az önkénteseket  szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!