Devecser: megkezdődött a beköltözés az új lakóparkba

Devecser - Tizenegy vörösiszapkárosult család vehette át új otthonának kulcsát pénteken az új lakóparkban. Augusztus elejéig mindenki birtokon belülre kerül.

Németh F. Bernadett

A devecseri lakóparkban összesen nyolcvanhét  házat adnak át azoknak a károsultaknak, akik az állami kárenyhítésnek ezt a változatát választották. Nem bánták meg: szép, tágas, stílusos otthont kaptak az államtól, új háztartási eszközöket a humanitárius szervezetektől. Teljesen új környezetben kezdik újra életüket.

A város is lélegzethez jut, s elindul a fejlődés útján: Toldi Tamás polgármester lapunknak bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásban vannak egy francia érdekeltségű céggel, ami kétszáz munkahelyet teremt a városban. A régi malmot is hasznosítják, s megindulhat benne idén a gumiőrlemény gyártás.

Hazatérhettek végre

Tizenegy lakást adtak át pénteken a devecseri lakóparkban a vörösiszap károsultjainak. Augusztus végéig minden károsult, aki a lakóparkot választotta, megkapja új otthonát. Az ingóságok pótlása is lezárul lassan, ha a belügyminiszter dönt az egyéni kérelmekről. Elkezdődött a vállalkozók kárenyhítése, augusztus végére befejeződik a bontás. Végéhez közeledik az ország legnagyobb ipari katasztrófájának története.

Reggel nyolckor izgalommal telve és boldogan várakoznak - nemcsak a költözködők, hanem a város polgármestere, Toldi Tamás is. Tavaly október óta ez a legszebb reggele, jól ébredt, mondja mosolyogva.

Dr. Muhoray Árpád tűzoltó dandártáborok,  az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka köszönti a megjelenteket, a kivitelező, a polgármesteri hivatal, a Belügyminisztérium képviselőit. Ismerteti, hogy a beköltözők átveszik a ház tulajdonba adásánál szükséges dokumentumokat, s megismerkednek a műszaki berendezésekkel. Jó egészéget kíván nekik és "boldog benne lakást". Toldi Tamás azzal kezdi mondandóját, hogy öröm a városnak is, hogy eddig eljutottak, a sokszor izzó hangulatú lakossági fórumokon még távolinak tűnt ez a perc. Példaértékű, folytatja, hogy ilyen gyorsan, ilyen jó minőségben készült el a lakópark, amire büszke Devecser. Az elöljáró valószínűsíti, hogy a lakóparkot helyi védettség alá helyezik, s ezen a környéken csak ebben a stílusban lehet majd építkezni.

Később lapunknak hozzáteszi: a védettség a melléképületekre is vonatkozik majd. Ezek felépítéséhez egyébként humanitárius összefogás szerveződik, a karitatív szervezetek együtt keresik a lehetőséget, milyen forrásokból tudnák finanszírozni a hatszor három és fél méteres épületeket. Árajánlatot már kértek a kivitelezésre, 1,2-1,3 millió forintból megépíthetőek az épületek.

A lakóparkban egyébként 102 telket vásárolt meg az önkormányzat, így más is építhet ide, de csak olyan házat, ami illeszkedik a már kialakított környezetbe.

De vissza az ünnepi pillanatokhoz: Toldi Tamás a leg-ismeretebb helyi termékkel, somlói borral köszöni meg mindazoknak, akik részt vettek a lakópark építésében, majd Muhoray Árpád adja át az első ház tulajdonosainak, Madarász Károlynénak és Fábián Tamásnénak a kulcsokat. A vörösiszap Madarász Károlyné Vasút utcai házának egy részét öntötte el, tudjuk meg, amíg háza elkészült, lányánál, Erzsinél lakott, aki felerészben apai örökségként tulajdonosa is lett a lakóparki háznak, így ő is itt van az átadáson. A 74 éves asszony - bár családjával jól érezte magát - nagyon várta már a napot, amikor újra a sajátjában lakhat. A katasztrófában sok holmija odaveszett, de a Vöröskereszt mindent pótolt már.

- A Vöröskereszt példamutató munkát végez itt Devecserben - szögezi le Erzsi. - Mindent beszereztek édesanyámnak, amire szüksége volt, segítőkészek, kedvesek. Sok családnak könnyítették meg ezeket a nehéz hónapokat.

A házban a kivitelező szakemberei ismertetik a műszaki berendezéseket. Muhoray Árpád eközben elmondja, hogy ma tizenegy házat adnak át, a legkisebb 75, a legnagyobb 150 négyzetméteres. Mindez a kormányzati kárenyhítés eredménye, hangsúlyozza. Az összes, 87 új lakást augusztus végéig veszik át a károsultak. Addigra befejeződik a járdák, utak, vízelvezetők, vízáteresztők építése is.

Az UKKK munkája a lakópark átadásával nem ér véget, mondja a tábornok, a bontások tovább folytatódnak. Van néhány nem egyszerű eset, öröklődés stb. Azok háza is áll még, akik nem akartak addig kiköltözni, amíg az új a lakóparkban el nem készül. Az UKKK feladata ezeken kívül még az emlékpark elkészültének felügyelete, valamint a támogatói szerződések megkötése a vállalkozókkal. Az ő ingatlanaik szakértői felméré-se  most kezdődött. Ahogy az orvosi lakás és rendelő építése a lakópark központjában, váltunk szót erről Toldi Tamással, miközben a vöröskereszteseknek segít bepakolni a házba a műszaki cikkeket. Az ingóságok pótlásával jól haladnak, mondja az elöljáró, a készpénzes kifizetések megtörténetek. Ugyanakkor sokan várnak a belügyminiszeri döntésre, mivel a rendelettől eltérően szeretnének kárenyhítést kapni. Mintegy nyolcvanan egyedi elbírálást kértek, mert például több mint egymillió forintért szeretnének bútort rendelni a Magyar Bútoripari Szövetségtől.

A polgármester új, jó hírekről is beszámol: francia tulajdonban lévő vállalkozás tervez a városba települni. Az autóipari beszállító kétszáz fős üzemet építene. Még tárgyalásban van másokkal is, de Toldi Tamás úgy érzi, nagyon jó eséllyel indulnak, hogy megszerezzék a céget. Ehhez azonban szükség lenne a kistérség leghátrányosabb minősítésére, hiszen a státus biztosítaná, hogy az ide települő cégek pluszkedvezményeket kapjanak. Ez jelentősen növelné a befektetési kedvet, új vállalkozásokat vonzana a településre.

Ugyancsak örvendetes hír, hogy az ausztrál tulajdonban lévő cég, amelyik korábban is érdeklődött az évek óta üresen álló malom iránt, visszatért és Devecser mellett döntött. Idén már elindulhat a gumiőrlő üzem a régi malomban.

Időközben megérkezik a második család, Bognár János Sándor és felesége veszik át új otthonukat. Két felnőtt lányukkal költöznek a tágas házba, aminek ugyancsak örülnek, mivel az utóbbi heteket albérletben töltötték.

Lassan az egész utca megtelik élettel.

Öt hónap alatt felépült

Devecserben január elején vette át a területet a kivitelező cég, a Veszprémber Zrt. Hellebrandt Ferenc vezérigazgató elmondta: 87 házat építettek fel teljes közművel, úttal, csapadékvíz-elvezetővel. Kialakítanak egy közparkot is, sétautakkal, kőburkolattal, pergolával, amit a műegyetemmel közösen, társadalmi munkában építenek. Augusztus 18-19-20-án további  28 házat adnak birtokba, majd hamarosan a fennmaradókat. Erőltetett ütemben öt hónap alatt épült fel a park, átlagosan 600 munkás dolgozott naponta  a házakon. 

 

Ebben a szép új környezetben talán könnyebb lesz újrakezdeni

Hazatérnek végre. Helyére kerül dobozokban tárolt életük. Kicsomagolhatják a vadonatúj gépeket a bontatlan kartonokból, keresgélhetik a leginkább kézre eső helyet nekik a lakásban.  Ismerkedhetnek a friss illatú szobákkal, az új utcaképpel, a régi-új szomszédokkal, a ház előtti kis zöld bokrokkal. Tervezhetik a hátsó kertet: mi is volt ez előzőben?  Legyen hasonló itt is, vagy valami teljesen újat alakítsanak ki?

Vajon Tölgyesiné tényleg elhozza majd magával a katasztrófát túlélt növényeit, ahogy akkor, tavaly október elején megfogadta? Vajon megvigasztalódott már valamennyire? Hiszen sokáig úgy gondolta, nem kell elbontani a házat, ahol évtizedekig élt családjával.

Vajon megvigasztalódhat-e a sok család, amelyik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa  óta keresi a megnyugvást? Csak ők ismerik a választ.

Az biztos, hogy aki az új lakópark mellett döntött, nem bánja meg. Nemcsak azért, mert valóban újat és olyat kap, ami az ízlésének, elképzelésének megfelelő, hanem azért is, mert így talán könnyebben zárja le a történteket. Ha teljesen új környezet veszi körül, akkor talán jobban megy az újrakezdés. Az új házban "csak" az emlékezet őrzi a pusztítást, amit vagyonban, de még inkább a lelkekben végzett a vörösiszap-áradat.

Lassan (új) helyére kerül minden az elöntött városban. A tragédia még arra is "jó" volt, hogy régóta hurcolt, meg nem oldott problémákra végleg pont kerüljön.

A település újjáéled a romokból, s egy kis segítséggel akár korábbi önmagát is túlszárnyalhatja.

Isten segítse őket!

Németh F. Bernadett

 

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!