Elismerte ügynökmúltját Balatonfüred volt polgármestere és díszpolgára

Veszprém - Balatonfüred hivatalban lévő polgármestere szerint elismerte ügynökmúltját Simon Károly, aki 1990 és 1994 között volt a város első embere, 2008-ban pedig megkapta a díszpolgári címet - tette közzé az Önkormányzati Sajtószolgálat (www.onkormanyzat.mti.hu) honlapján a balatonfüredi önkormányzat.

MTI

Simon Károly, a város első szabadon választott MDF-es polgármestere lemond díszpolgári címéről, elismerve ezzel, hogy a nyilvánosságra hozott ügynökmúltja igaz; erről a napokban tett közzé egy internetes portál dokumentumokat, annak apropóján, hogy a Duna Televízióban egy korábban készült portréfilmet tűztek műsorra, amelyben "mint közismert vitorlázót mutatták be" - rögzíti a közlemény.
   
Az abban foglaltak szerint Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred jelenlegi polgármestere, országgyűlési képviselő azt mondta: "szerdán Simon Károly bejelentette nekem, hogy lemond a díszpolgári címéről, amit elfogadtam és erről hivatalosan is tájékoztatom a képviselő-testületet".
   
A közlemény szerint Balatonfüred polgármestere "szomorú és csalódott", s annak a véleményének adott hangot, hogy "akiket akkor belekényszerítettek egy rendszerbe, most megbélyegezzük, akik azonban azt a rendszert működtették, még mindig szabadon mászkálhatnak".  
    
Az önkormányzat közleményében olvasható az is, hogy az 1932-ben született Simon Károlyt Sulyok Péter fedőnévvel szervezték be 1961-ben, s két és féléven át dolgozott ügynökként. Az 1960-as években válogatott vitorlázó volt, majd a füredi hajógyár főmérnöke, 1990-ben pedig a város polgármestere lett. A közlemény szerint Simon Károly a beszervezésének körülményeiről hétfőn nyilatkozik a füredi városi televíziónak.
   
Simon Károly, az MTI megkeresésére pénteken telefonon elmondta, hogy az önkormányzat közleményét nem ismerte, majd közölte, az ügyről nem kíván nyilatkozni az MTI-nek, illetve egyetlen más orgánumnak sem. Úgy fogalmazott, hogy vannak itt "kacifántos dolgok", de semmiről sem kíván beszélni. Hozzátette: meggondolja azt is, hogy a Füred TV-nek mondjon-e valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!