Modern épületbe költözött a devecseri rendőrőrs

Devecser - Rekord gyorsasággal, mindössze két hónap alatt készült el a devecseri rendőrőrs, amelyet új helyen építettek fel, mert az előzőt tönkre tette a vörösiszap; a modern épületben három szolgálati lakást is kialakítottak, az egyiket már pénteken birtokba vették.

Halmos György

A belügyi tárca államtitkára az ünnepélyes átadón arról beszélt, hogy az őrs átadása majdnem pontosan kilenc hónappal a katasztrófa után szimbolikus jelentőségű.

- Az épület a rendet szimbolizálja, ami a legfontosabb közösségi érték, megteremti a mindennapok biztonságát, a boldogulás alapfeltételeit - mondta Kontrát Károly. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország a katasztrófa szörnyű pillanataitól kezdve erős országként, nemzetként állt helyet. Valódi nemzeti együttműködés, összefogás valósult meg Devecserben, Kolontáron, illetve Somlóvásárhelyen, a szűkebb és tágabb környezetben, a határon belül is azokon túl - tette hozzá. - A helyreállítás, az újjáépítés olyan szakaszába érkezett, amelyre büszkék lehetnek az itt élők, a kistérség - fogalmazott a politikus.

Bakondi György, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője azt hangsúlyozta, hogy magyar történelemnek örökre sötét napja marad 2010. október 4-e, amelynek felelőseit ma is keresik.

- Ez soha többé nem ismétlődhet meg Magyarországon, ezért mindent megteszünk. A főigazgató az újjáépítés kapcsán kiemelte a példás helytállást, a komoly szervezőmunkát és az óriási költségeket emelte ki.

Hatala József altábornagy, országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az épület a tragédia, az emberi felelőtlenség mementója is egyben. Töreki Sándor ezredes, megyei főkapitány beszédében pedig megemlítette, hogy nemcsak egy hivatali épületet adnak át, de abban három szolgálati lakást is kialakítottak, így a szolgálat elvégzése még hatékonyabbá válhat a kistérségben.

Az ünnepi beszédek szónokai méltatták a katasztrófa idején, a drámai napokban saját testi épségüket sem kímélő rendőröket, tűzoltókat, katasztrófavédelmi dolgozókat, civileket.

Az ünnepség zárásaként a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új épületet, majd a kivitelező képviselője, Gesztelyi Nagy Tibor vehetett át emléktárgyat. Az átadón a megyei önkormányzat vezetői mellett, a kistérség polgármesterei is megjelentek. 

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa  következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

 

A rendőrörs illetékességi területén 29 település található, Devecser város és 28 község. Az lakosok száma majdnem eléri a 17 ezret, ebből Devecserben 5300-an laknak. Az őrsön összesen 19-en teljesítenek szolgálatot. Az épülethez három férőhelyes garázs is tartozik, illetve szolgálati kutya részére kennelt építettek. A tavaly október 4-én bekövetkezett katasztrófa óta július 8-ig 22 bűncselekmény vált ismertté az őrs illetékességi területén, ebből 19 vagyon elleni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!