Simon Károly elismerte ügynökmúltját - nem olyan a helyzete, hogy nyilatkozzon

Balatonfüred - Simon Károly, a város első szabadon választott polgármestere lemond díszpolgári címéről, elismerve ezzel, hogy a nyilvánosságra hozott ügynökmúltja igaz.

Balla Emőke

Az egyik internetes portál a napokban tett közzé  Simon Károly ügynökmúltját bizonyító dokumentumokat, annak apropóján, hogy a Duna Televízióban egy korábban készült portréfilmet tűztek műsorra, amelyben mint közismert vitorlázót mutatták be.

 

 


Dr. Bóka István, Balatonfüred jelenlegi polgármestere, országgyűlési képviselő elmondta: az ügy kirobbanásakor beszélt erről Simon Károllyal, akkor még nem volt egyértelmű a helyzet, azonban a múlt héten szerdán felkereste őt és elismerte, hogy az ügynökmúltjáról szóló nyilvánosságra került információk igazak. 
- Simon Károly bejelentette nekem, hogy lemond a díszpolgári címéről, amit elfogadtam, s erről hivatalosan is tájékoztatom a képviselő- testületet. Nagyon szomorú és csalódott vagyok. Mellesleg furcsállom, hogy azokat, akiket akkor belekényszerítettek egy rendszerbe, most megbélyegezzük, akik azonban azt a rendszert működtették, még mindig szabadon mászkálhatnak - mondta a polgármester.

 Az ügynökmúltjáról szóló hírt megerősítette Simon Károly, a város első szabadon választott MDF-es polgármestere, aki 1990 és 1994 között volt a település első embere. Hozzátette, önszántából döntött a díszpolgári cím visszaadásáról. Megkeresésünkre annyit mondott, bár a Naplóval mindig jó volt a kapcsolata, ennél többet jelenleg szerkesztőségünknek sem kíván nyilatkozni. Nem olyan a helyzete, hogy ezt megtegye, át kell tekinteni a múltat. Közölte, egy későbbi időpontban visszatérhetünk rá, ő keres majd bennünket. Úgy tudtuk, Simon Károly nyilatkozik a füredi városi televíziónak, ám ő tegnap azt mondta: írásbeli nyilatkozatot tesz közzé, személyesen nem kíván megjelenni.

A fured.hu-n megjelent önkormányzati közlemény szerint Simon Károly arról tájékoztatta a polgármestert, hogy két és fél évig volt ügynök. Ezzel szemben a kuruc.info internetes portálon megjelent hír - amelyet folyamatosan frissítenek  - azt írja, az igazság az, hogy besúgó jelentéseinek III. kötetét 1969. szeptember 7-én zárták le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!