Szüret júliusban

Ordacsehi/Badacsonyörs - Megkezdődött a Csabagyöngye szüretelése a Balaton déli partján, magyar lesz az első újbor.

Varga Ibolya

A Badacsonyörsi Varga Pincészet  a 2001-es szüretben készítette el először az év első újborát a Balaton déli partján termeltetett igazi hungarikum fajtának számító korai érésű, nagyon zamatos Csabagyöngyéből. Általában augusztus közepén szüretelik a szőlőt, és szeptember elején kezdik forgalmazni a bort, most már javában szüretelnek. 

Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője tájékoztatása szerint a társaság Ordacsehiben mintegy húsz hektáron termeltet Csabagyöngyét. Ebből hat hektár most fordul termőre. A szüretet ezzel kezdték, mert ezt a fiatal kora miatt csak kézzel szedhetik és a tegnapi zuhogó esőben a szőlőkombájnok nem tudták megkezdeni a munkát. 

Összességében mintegy 130 tonna Csabagyöngyét, a tavalyi mennyiség kétszeresét vásárolják fel a Balaton Agrár Zrt.-től, az előző évi árnál mintegy 25-30 százalékkal magasabb, 80-100 forint közötti áron.  A Csabagyöngye  kettős hasznosítású fajta,  fogyasztható csemegeszőlőként és bor is készíthető belőle. Az év első boraként idén már augusztusban forgalomba kerülhet.  Ezt nem érlelik, hanem   a kíméletes szőlőfeldolgozás, hideg erjesztés és szűrés után azonnal palackozzák az újbort,  a szüret után  három-négy héttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!