2011.07.29. 19:22
Szüret júliusban
Ordacsehi/Badacsonyörs - Megkezdődött a Csabagyöngye szüretelése a Balaton déli partján, magyar lesz az első újbor.
A Badacsonyörsi Varga Pincészet a 2001-es szüretben készítette el először az év első újborát a Balaton déli partján termeltetett igazi hungarikum fajtának számító korai érésű, nagyon zamatos Csabagyöngyéből. Általában augusztus közepén szüretelik a szőlőt, és szeptember elején kezdik forgalmazni a bort, most már javában szüretelnek.
Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője tájékoztatása szerint a társaság Ordacsehiben mintegy húsz hektáron termeltet Csabagyöngyét. Ebből hat hektár most fordul termőre. A szüretet ezzel kezdték, mert ezt a fiatal kora miatt csak kézzel szedhetik és a tegnapi zuhogó esőben a szőlőkombájnok nem tudták megkezdeni a munkát.
Összességében mintegy 130 tonna Csabagyöngyét, a tavalyi mennyiség kétszeresét vásárolják fel a Balaton Agrár Zrt.-től, az előző évi árnál mintegy 25-30 százalékkal magasabb, 80-100 forint közötti áron. A Csabagyöngye kettős hasznosítású fajta, fogyasztható csemegeszőlőként és bor is készíthető belőle. Az év első boraként idén már augusztusban forgalomba kerülhet. Ezt nem érlelik, hanem a kíméletes szőlőfeldolgozás, hideg erjesztés és szűrés után azonnal palackozzák az újbort, a szüret után három-négy héttel.