Újra csángó tábort rendeztek

Nyirád - Az Összefogás Nyirádért Egyesület idén immár negyedik alkalommal fogadta a moldvai, frumószai csángó táborozó gyerekeket.

Tóth B. Zsuzsa

Jelentős összefogásnak és pályázati támogatásnak köszönhetően sikerült idén is megszervezni a tábort, hogy az ottani gyerekek minél erősebben őrizhessék anyanyelvüket, a magyar nyelvet.

Otthonukban jóformán csak nagyszüleiktől tanulhattak magyarul. Az iskolában ugyanis nem kötelező számukra a magyar óra, környezetükben szinte csak román szót hallhatnak. A nyirádi önkormányzat rendelkezésükre bocsátotta a falubuszt, a nyirádi lakosság helyi jellegzetes ételekkel (lepény, rétes, lángos, palacsinta).

De volt például aki egy kosár barackkal állított be hozzájuk, egy vállalkozó az ugrálóvárat ajánlotta fel, a Nyirádi Iskola Gyermekeinkért Közalapítványa ásványvízzel segített, egy család pedig a gyerekek reggelijét fizette ki. A vendégeket idén is csládoknál szállásolták el, az általános iskolás korú gyerekek között többen voltak, akik már negyedszer találkozhattak nyirádi ismerőseikkel. Amellett egész évben tartják a kapcsolatot, levelek és csomagok jönnek-mennek. Néhányan pedig először jöttek Magyarországra, és sokaknak ez volt az egyetlen nyári kikapcsolódása. A családias légkör tehát hamar kialakult és a tábornak köszönhetően az is bebizonyosodott, hogy a szervező egyesület tagjai mennyire összetartanak, illetve magukénak érzik a vendégek fogadásának gondját.

Sajnos azonban az ottani magyar iskolából nem tudtak minden jelentkezőt elhozni a kísérők  - mondja egyikük, Bernát Mónika-, hiszen meglehetősen bonyolult számukra az útlevelek és egyéb engedélyek intézése. Akik azonban itt lehettek egy hetet, azok számára óriási élmény volt együtt lenni a nyirádi gyerekekkel, látni a vidéket, fürödni a Balatonban.

Kirándultak Tihanyba, Balatonfüredre, a darvastói bányamúzeumba, Szigligetre, ahol meghódították a várat. A hagyományos csángó esten bemutatták kis dalos, táncos, műsorukat az itteniek ámulatára. Egy napot a befogadó családokkal tölthettek, egyet pedig az úgynevezett keresztszülőkkel, akik az ország minden pontjáról érkeznek, hogy keresztgyermekeikkel legalább évente egyszer találkozhassanak. Hiszen nem mindenkinek van alkalma rendszeresen csángó földre utazni, de ők is segíteni szeretnének. Nekik és a Moldvai Magyar Oktatásért Alalpítványnak köszönhető az utiköltség biztosítása.

 

Az utolsó napon a kis vendégek felidézték és lerajzolták élményeiket és már arról beszélgettek, hogy reményeik szerint jövőre újra eljöhetnek. Addig azonban még két nyirádi befogadó család is viszonozhatja idén első ízben a látogatásokat, talán már az ősszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!