Szent István öröksége: kereszténység, európaiság, modern magyar államiság

Veszprém - Egész napos családi programmal ünnepeltek szombaton Veszprémben. Az ünnepi műsor, ahol dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondott beszédet, este a Csík zenekar koncertjével, utcabállal zárul, a zenés tűzijáték tíz órakor kezdődik.

Balla Emőke

A kisgyerekes családokat az Óváros téren a Kabóca Bábszínház műsora, a Csipkerózsika című bábjáték, a Dubniczay-palota udvarán mesterség bemutatók, kézműves foglalkozások és játszóház  várta, a Városi Művelődési Központban a  Pillanat  művészei címmel a Teátrumfotó alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás.

Az esti ünnepi műsorban dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondott beszédet, aki kiemelte: szerencsés nemzet vagyunk, sok tehetséges, innovatív, találékony emberre lehetünk büszkék, gyönyörű vidéken élhetünk. Szent István kapcsán elmondta, nem az államalapítás volt nehéz, hanem a döntés, Szent István elkötelezte magát a nyugati kereszténység, a  nyugati kultúra mellett.



997 nehéz éve volt Istvánnak, meghalt atyja, lelki atyja, Koppány ellene indult, Istvánnak át kellett gondolnia családi, fejedelmi, lelki és politikai örökségét. Koppány a nomád magyarság struktúráját szerette volna megtartani, Sarolt viszont inkább a keleti, bizánci kereszténységet meghonosítani, István azonban a nyugati kereszténységhez, a Nyugat-Európához való tartozás mellett döntött.

Magyarország helye mindig nyugat-Európában volt, ez Szent István öröksége, mondta a miniszterelnök-helyettes. "Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy nem törzsszövetségben, hanem államban, nem nemzetségben, hanem családban élünk, nem pogányok vagyunk, hanem keresztények. Minden, amit kaptunk, amire vigyáznunk kell, Szent Istvántól származik.

A magyarságot mindig megtartotta, hogy volt egy mély hite, hitt abban, hogy a magyar nemzetnek küldetése van. A nehéz örökség továbbvitele ránk maradt: kereszténység, európaiság, modern magyar államiság - ezek azok a kötelezettségek, melyekkel hazánknak tartozunk" - hangsúlyozta dr. Navracsics Tibor.

Mádl Ferenc gazdagította Szent István örökségét. Az egykori köztársasági elnöknek a veszprémi önkormányzat közgyűlése egyhangú döntéssel szavazta meg a Veszprém Város Tiszteletbeli Polgára címet, melyet a szombati ünnepségen Mádl Ferenc özvegye, Mádl Dalma vett át Porga Gyula polgármestertől.

A méltatásban elhangzott: "Mádl Ferenc  olyan ember volt, akit nem csak ismertünk és szerettünk, de tiszteltünk is - emberségéért, tudásáért, erkölcsi tartásáért. Magas hivatalát szolgálatnak tekintette, személyében politika, erkölcs és emberség intézményesült. Nem a Hivatal embere volt, de hivatásos ember és elhivatott politikus, embertársai, népe, hazája szolgálatában.



Soha nem éreztük jelenlétében a hivatalosság hűvös tartózkodását, de megtapasztalhattuk személyiségének közvetlenségét, amely lényének legmélyéről fakadt. Dr. Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság első embereként nemcsak első volt az egyenlők között, de egyenlő is az elsők társaságában. Miniszterként, majd köztársasági elnökként is mindvégig egy maradt  közülünk."

A műsorban fellépett a Veszprém Táncegyüttes Senior csoportja, a Barátok  zenekar kíséretében, Mártony Zsuzsanna két népdalt énekelt. Sok érdeklődő volt kíváncsi a Csík zenekar koncertjére, egyre több veszprémi érkezett a vár szabadtéri színpadának nézőterére. Az Óváros téri utcabál után este tíz órakor kezdődik a zenés tűzijáték.

Az ünnepi program vasárnap folytatódik, a várban lévő piarista templomban este hat órakor verbunkos hangverseny kezdődik, magyar nótákkal, verbunkos lemezbemutatóval, koncerttel, verbunkos táncokkal, tárogatóval.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!