Balatonfüred, a jól felépített város

Balatonfüred - Bóka István, Balatonfüred polgármestere ma veszi át a legkedveltebb nyaralóhely című felmérésünk fődíját.

Győrffy Árpád

A város a hazai és a külföldi vendégek értékelése szerint az első helyre került a toplistán. A környezeti, természeti adottságok mellett a turisták véleményét nagyon sok minden alakítja.

Egy-egy település népszerűségének kialakításában, fenntartásában néhány éves távlatban segíthet a divat, a jól irányzott reklám, de hosszabb távon mindenképp előnyös, ha a vendéglátók szándéka pontosan összetalálkozik a vendégekével. Mint ahogyan Balatonfüreden ez sikerült. Erre is gondolva három közvetlenül érintett szakembert és dr. Bóka István polgármestert kérdezve arra kerestük a választ, hogy maguk a fürediek milyen turistákat várnak, és mit kínálnak a városukat  választóknak.

Ahogy a Balatonnál máshol, a turizmusnak itt is fontos eleme a fürdési lehetőség. A Probio Zrt. üzemeltetésében lévő két strand több más balatoni fürdővel ellentétben az idén jobb szezont zárt a tavalyinál. A látogatók száma három, a bevétel 7-8 százalékkal emelkedett.

Ágoston Ferenc, a strandok vezetője úgy véli, hogy az időjáráshoz képest jó eredményt a jól meghatározott iránynak köszönhetik.

- Az Esterházy stranddal az igényes, minőségi szolgáltatást kereső vendégkört céloztuk meg, ehhez igazítottuk a fejlesztéseket és a működtetést. Sokan azért eljönnek hozzánk a tó másik végéből, hogy az élményfürdőt kipróbálják. Ha önmagában nem is lenne rentábilis, a strand forgalmát élénkítő hatása miatt mégis hasznos. Ezért is tervezzük, hogy szolgáltatásait különböző wellnessfunkciókkal egészítjük ki.

A fejlesztési tervekben szerepel a vizesblokkok kapacitásának növelése is, hogy forgalmi csúcsok idején se legyen gond. A Kisfaludy strandon is tartják a sportosabb, dinamikusabb, populárisabb arculatot, hogy választási lehetőséget adjanak a vendégeknek.

Koczor Kálmán szerint bor és a kapcsolódó programok nélkül nem igazán beszélhetünk balatonfüredi turizmusról. A Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere szerint évente 150-200 ezer látogatója van a borhetek háromhetes programjának.

- Az utóbbi időben folyamatosan nőtt a hazai turisták és azon belül a 18-35 év közöttiek száma. Sokan kimondottan ehhez szabják füredi nyaralásuk időpontját. A vendégek 60 százaléka szerintem ma már olyan fiatalok köréből kerül ki, akik kulturált környezetben megbízható minőségű borokat akarnak kóstolni. Ennek a népszerűségnek köszönhetően a borheteknek nemcsak reklámértéke van - ahogy az országban sok hasonló programnak -, hanem közvetlen gazdasági hasznot hoz maga a rendezvény is, és segít szinte az egész éves forgalom megteremtésében.

A turizmus elképzelhetetlen a szálláshelyek, éttermek nélkül. Erről a szeletről Lengyel Ernőt, az Anna Grand Hotel tulajdonosát kérdeztük.

- Mi egyértelműen az igényes vendégkörre szeretnénk építeni. Nagyon kiváló szolgáltatásokat kínálunk, de megkérjük az árát. Üzleti ars poeticám, hogy a szolgáltatások minőségében versenyezzünk, ne az árak leszállításában, mert az zsákutca.

A vállalkozó szerint megvan az a fogyasztói csoport, amelyik az igénye és az anyagi lehetőségei alapján is potenciális vendégköre lehet az ilyen szolgáltatásoknak. Balatonfüreden adott a megfelelő környezet is hozzá.

- A települések imázsa alapján Füred országosan nagyon jó pozícióban van, annak a rendkívüli összefogásnak hála, ami Füreden, illetve Füredért létrejött a gazdasági és politikai szereplők között. Ezzel megteremtődött az alap, amire Füred építhet.

Lengyel Ernő szerint fontos, hogy minden vállalkozó megértse, nem konkurenciái egymásnak, hanem segítői.

- Hisz mindenki akkor számíthat több vendégre, ha jó híre megy az összes szállodának, étteremnek, ha az egész városról az van a közvéleményben, hogy ez egy szép, tiszta hely, ahol kellemesen lehet pihenni.

Dr. Bóka István polgármester szintén a jól fizető, úgymond exkluzív vendégeket várja a városba, ugyanakkor nem igazán számít azokra, aki a túlságosan zajos, hangos szórakozást keresik. 

- Egyelőre azt látom, hogy a szállodák a főszezon kivételével kategóriájuknál egy fokozattal alacsonyabb árakat tudnak kérni. Ez is jelzi, hogy a város presztízsét tovább kell javítanunk. Még több utat, parkot, közteret, sétányt kellene felújítanunk.

A polgármester szerint a nagyobb konferenciák Füredre csábításához szükség lenne több jó minőségű, egész éven át működő szálláshelyre. Jelentősen emelni kellene a magánszálláshelyek számát. Korábban gondot jelentett, hogy egyes időszakokban nem volt megfelelő rendezvénykínálat, ma néha inkább választani nehéz.

- Ma már olyan szezonon kívüli időszakokban is érkeznek hozzánk vendégek a látványos programok miatt, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt volna. Ugyanakkor továbbra is fontos feladat, hogy a jelenleginél kicsit rendezettebb viszonyokat alakítsunk ki, és ha lehet, tovább nyújtsuk a szezont a rendezvények segítségével. Összes-ségében én úgy látom, hogy ha lassan is, de haladnunk kell tovább a megkezdett úton. Ez szolgálja a fürediek, az itt működő vállalkozások és a városba látogatók érdekeit egyaránt.

 

Nagyon kiváló szolgáltatásokat kínálunk, de megkérjük az árát, mondta Lengyel Ernő. Hasonlóan fogalmazott beszélgetésünk során Bóka István is.

A jobb környezet és szolgáltatások miatt Balatonfüred kicsit mindig drágább lesz, mint azok a települések, amelyek kisebb befektetéssel szeretnének boldogulni. A polgármester szerint ezen nincs mit csodálkozni, hisz éppen az a céljuk, hogy többet kapjanak azokért a jobb minőségű szolgáltatásokért, amelyek  működtetése is költségesebb.

Ha nem is mondják ki, gyakorlatilag arról beszélnek, hogy lassan mindannyiunknak tudomásul kellene venni, ezen a területen vége van a szocializmusnak. Ha fáj, ha nem, ha nekünk nincs pénzünk valamire, attól az még normális dolog lehet. Hisz csak akkor számíthatunk jelentős idegenforgalmi bevételekre, ha hagyjuk, hogy azt azoktól beszedjék, akiknek futja a pénzéből.

Győrffy Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!