Egy arany, egy ezüst az európai virágbajnokságon

Rogaska Slatina - Balatonfüred arany, Paloznak ezüst minősítést kapott az Entente Florale Europe-n, azaz a Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében a városok illetve falvak kategóriájában, tudtuk meg Hári Lenkétől.

Győrffy Árpád

Az alpolgármester elmondta, hogy a legjobb minősítést az indulók harmada, köztük Füred érdemelte ki. Clive Addison, a zsűri elnöke a péntek este Szlovéniában tartott díjátadó ünnepségen Balatonfüred erősségei között többek között kiemelte az épített környezet és a felhasznált virágok harmóniáját. Dicsérte a civil szervezetek bekapcsolódását a városszépítő munkába. Név szerint is említve közülük a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportját. Nagy elismeréssel szólt a város iskoláiban zajló környezeti nevelési programokról - foglalta össze az elhangzottakat Hári Lenke.

Paloznak esetében a település tisztaságát, rendezettségét, a régi arculatot megőrző tudatos falufejlesztést említették az értékelésnél többek között a település legfontosabba erősségeiként, tudtuk meg Czeglédy Ákos polgármestertől. Elismeréssel szóltak arról is, ahogy a falu lakói és az önkormányzat közösen munkálkodtak a falu szépítésén.

A két Veszprém megyei település tavaly ősszel érdemelte ki a jogot a Virágos Magyarországért verseny megnyerésével, hogy képviselje hazánkat az Entente Florale Europe-n, azaz a Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

Hazánk két évtizede vesz részt a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében. Az Entente Florale Europe valójában több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében. A verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát fogja át. Az elmúlt két évtized alatt a magyar települések 7 arany-, 17 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet szereztek. A múlt évben Sopron város kategóriában ezüstérmet, Lipót falu kategóriában aranyérmet nyert.

Az angol Clive Addison vezetésével dolgozó nemzetközi grémium július elején járta be Balatonfüred és Paloznak kijelölt utcáit, tereit, nézte meg intézményeket hallgatta meg a települések vezetőit, lakóit arról mit is tesznek a környezetükért, hogyan nevelik a gyerekeket arra, hogy ők is hasonlóan gondolkodjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!