Elbocsátott tanárok Ajkán - Okok és következmények a döntések mögött

Ajka - Két szakképző iskola megszüntetése és jogutóddal egy új létrehozása után önkormányzati rendeletre hivatkozva bocsátottak el pedagógusokat Ajkán.

Tóth B. Zsuzsa

Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke szerint politikai döntés áll az ő és még sok más pedagógus, köztük a lánya elbocsátása mögött. Véleményét részletesen is kifejtette.

- Számos elismert, köztiszteletben álló, többdiplomás, esetenként 30 éve a pályán lévő pedagógusnak, korábbi igazgatónak, helyettesnek, tavaly kitüntetett óvónőnek mondtak fel, akinek a férje fideszes képviselő. Nehéz nem észrevenni, hogy elbocsátásunkban szerepet játszott politikai hitvallásunk - mondja az elnök, akinek véleménye szerint politikai döntés volt az elbocsátás. Hiszen, mint mondja, a megyei önkormányzat 15 évig jó gazdaként működtette a város szakképző iskoláit, miközben milliárdos értékben fejlesztéseket hajtott végre. A biztonságos működtetésükhöz a normatíván felül évente 240 millió forinttal járult hozzá.

- A német nyelv és irodalom szakos, bölcsész és tanár végzettségű lányomat két héttel a szorgalmi időszak vége előtt küldték el. Tanítványai éveken át előrehozott érettségit, nyelvvizsgát tettek. Szakdolgozatát Németországban könyv formájában kiadták. Mielőtt az igazgatónő nyugdíjba ment, aki korábban a szocialista frakcióban ült, maga kérte a fenntartót, hogy hadd küldjön el egy német szakost - emlékeztet Stolár.

- Két éve a város szocialista polgármestere jelezte, hogy nem ért egyet a megye által megválasztott egyik igazgató személyével, majd a 2010-es választásokat követően kijelentette: "Igazságot szolgáltatunk azoknak, akiket igazságtalanság ért." A schwartzi erkölcsi normáknak azonban nemcsak mi, elbocsátott pedagógusok estünk áldozatául, hanem diákok is. Hiszen indokolatlanul csoportokat vonnak össze, korrepetálásokat, testnevelésórákat, felzárkóztatásokat szüntetnek meg. A polgármester nyilatkozataiban az elküldött pedagógusok szakmai munkájának minőségét kérdőjelezi meg és értékeli le. Mivel nem ő a munkáltató, miért minősít? Vagy talán ő utasította az igazgatót? - kérdi Stolár Mihály. Aztán úgy folytatja, hogy 34 éves pedagógusi pályája során többek közt miniszteri dicséretet is kapott. Országos bajnokságot és helyezéseket értek el atlétái. Döntőben szerepeltek labdarúgó- és kézilabdacsapatai. Tanítványai közül van, aki testnevelő tanár lett. Sok éven át matematikát is tanított. A korábbi  tanévben pedig az osztályok közötti rangsorban az övé a legjobbnak minősült.

- Országgyűlési képviselőségemre hivatkozva visszavonták igazgatóhelyettesi megbízatásomat, egy nem létező klub nevében lejárató hadjáratot indítottak ellenem, az ügyészség erről megállapította, hogy bűncselekmény. Az elbocsátott kollégák közül van, aki tanúskodott a "klub" szervezkedéséről. Szinte valamennyien konzervatív polgári értékeket vallanak és barátilag is kötődnek hozzám - vallja Stolár, aki a helyi Fidesz-csoportnak 1998 óta az elnöke.

Úgy véli, hogy Ajka pénzügyi válságát és morális csődjét mára nehéz eltagadni. Erről kívánja a városvezetés elterelni a figyelmet, még úgy is, hogy nem várja meg a közoktatásban és a szakképzésben mára elkerülhetetlen és szükséges törvényi változásokat.

Ez is igazolja szerinte, hogy nem szakmai, sokkal inkább politikai döntés született, ami üzenet mindazok számára, akik az ajkai döntéshozóktól eltérő véleményen vannak.

 

Schwartz Béla polgármester augusztus második felében 'Létszámcsökkentéskor a leggyengébbek távoznak' című sajtótájékoztatóján szólt a leépítésekről. Mint elmondta, a város költségvetése egyensúlyban van, a tervezett feladatokat végre tudják hajtani. Az intézmény-összevonásokkal létszámcsökkentések is történtek, a középiskolák összevonásával huszonnégyen veszítették el állásukat, a konkrét döntést az intézményvezetők megerősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!