Indul az italoskarton-gyűjtés

Veszprém - Idén is meghirdette italoskarton-gyűjtő akcióját iskolások és óvodások számára az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés és a Veszprémi Közüzemi Zrt.

Németh F. Bernadett

A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok között is népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést, és pluszbevételhez juttassa az intézményeket. Az egyesülés a programot tíz városban és Budapest hat kerületében hirdette meg. A gyűjtőprogram szeptember 26-tól jövő május 15-ig tart. Kedden mutatták be a projektet. 

A Veszprém Arénában összegyűlt oktatási intézmények képviselőinek Baka Éva, az egyesülés elnöke ismertette a programot. A résztvevők az összegyűjtött, laposra taposott és a helyi közszolgáltató által begyűjtött italoskartonok után kilónkénti árat kapnak. Egy tonna felett 100 ezer forinttal jutalmazzák a gyűjtőket. Az országosan - létszámarányos számítás mellett - legtöbbet gyűjtő iskola és óvoda ugyanekkora összeget nyer.

Tavaly a programban 94 intézmény vett részt, 21 ezer óvodás és iskolás gyűjtötte az italoskartonokat. Összesen több mint 26 tonnát szedtek össze. Egy átlagos tejes- vagy gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, ami kitűnő alapanyag az újrapapír gyártásához. Hazánkban évente közel 450 millió darab italoskarton kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 100-125 italoskartont használ el. Ennek csupán 17 százalékát, családonként 21 kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven.

A keddi projektindítón Horváth Zoltán, a VKSZ városgazdálkodási igazgatója beszélt a szelektív hulladékgyűjtésről. Elmondta: Veszprémben és még 20 településen végzik a szolgáltatást. Veszprémben 120 szelektív hulladékgyűjtő sziget van, ami sokkal több, mint az európai átlag. Míg ott ezer főre jut egy sziget, Veszprémben ötszázra. A veszprémiek lelkes szelektív gyűjtők, míg országos átlagban egy fő egy év alatt 10, addig a veszprémiek 20 kiló hulladékot gyűjtenek szelektíven.

Horváth Zoltán városgazdálkodási igazgató elmondta: a programban mint szolgáltató vesznek részt, begyűjtik az iskoláktól az italoskartonokat. Arra kérte az intézmények képviselőit, hogy segítsenek a gyerekeket környezettudatossá tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!