Második aranykor

Balatonfüred – Széchenyi István nélkül Füred nem lenne az, amivé mára vált – jelentette ki Hári Lenke alpolgármester szerdán.

Győrffy Árpád

Az alpolgármester a legnagyobb magyar 220. születésnapján tartott hagyományos ünnepségen beszélt mintegy kétszáz főnyi közönség előtt a Tagore sétányon arról, hogy a város ma nem élhetné második reformkorát, ha nem lett volna az első, reformkori aranykora, ami leginkább Széchenyi nevéhez köthető.

Az ünnepség keretében adták át az idén is a félszigetkerülő Széchenyi István vitorlás- emlékverseny vándordíját a győztes Principessa kormányosának, Rauschenberger Miklósnak, és a Széchenyi-sakkemlékverseny legjobb Veszprém megyei versenyzőjének, Szabó Benjamin zánkai diáknak.

Ugyancsak most hirdették ki a Széchenyi-emlékév alkalmából kiírt esszéíró pályázat díjait. Az első Decsi Liliána, a második Bor Bettina, a harmadik Schalbert Mariann lett – mindhárman a Lóczy gimnázium diákjai.

A pályázat különdíját egy szegedi diák, Gera Laura kapta. A továbbiakban az önkormányzat és a városban működő intézmények, szervezetek, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. képviselői megkoszorúzták gróf Széchenyi István szobrát. Az ünnepi program zárásaként a Kisfaludy Galériában bemutatták Ács Anna és Lichtneckert András A Széchényi – Széchenyi család és Balatonfüred című könyvét, ami a Balatonfüred Városért Közalapítvány gondozásában jelent meg.

A Széchenyi-ünnepség előtt a Blaha Lujza utcában a helytörténeti egyesület kezdeményezésére emléktáblát állítottak Écsy Lászlónak. A fürdőtelep első igazgatójának 1835–1889 közötti működése maradandó értékeket hagyott az utókorra. A táblát dr. Bóka István polgármester leplezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!