Óhatatlan lépések?

Ajka - A múlt héten Elbocsátott tanárok címmel megjelent, Stolár Mihállyal, a Fidesz helyi elnökével készített riportunkra reagált Schwartz Béla polgármester és két érintett, Gerencsér Hilda és Nagy Zoltán korábbi iskolaigazgatók.

Tóth B. Zsuzsa

- Stolár Mihály nem tudja, mit beszél, javaslom, hogy nézzen körül a városban - mondja az ajkai polgármester.

Nagy Zoltán, a Bánki Donát Szakmunkásképző Iskola egykori igazgatója és jelenlegi megbízott vezetője Stolár Mihály felettese volt.

- A létszámleépítés elkerülhetetlen volt és nem politikai döntés. Nyolc személyt, hét tanárt és egy technikai dolgozót érintett az iskolánkban. Tizenkét kolléga nyugdíjba ment vagy önként távozott. Mivel a 9. évfolyamon kevesebb lett a diák kétosztálynyival, az négy tanár foglalkoztatását teszi feleslegessé. Több mint 250 tanórával kevesebbet tarthatunk idén, ez további három kollégát érint hasonlóan. A diákok nem esnek áldozatul a leépítéseknek, minden tanuló megkapja az előírt óraszámokat - magyarázza Nagy Zoltán.

Az iskola vezetője hozzáteszi, hogy a létszámcsökkentés során részben azért esett a választás Stolár Mihályra is, mert egyéb munkái  miatt több tanórája elmaradt, mint amennyit az oktatási törvény engedett.

- A másik ok egy korábbi konfliktus volt, amelynek során egy diákkal került vitába. A tanuló panaszáról írásos feljegyzés készült - mutatja Nagy Zoltán. Ez sokat nyomott a latban, mikor dönteni kellett, hogy melyik pedagógustól váljanak meg. Stolár egyébként ezért az akkori igazgatótól figyelmeztetést kapott.

A korábban megjelent írásban kollégája által elmondottakra reagálva Nagy Zoltán hozzáteszi, hogy Stolár Mihály korábbi, országgyűlési képviselőként végzett munkája nem engedte, hogy teljes értékű dolgozóként végezhesse igazgatóhelyettesi feladatait, ezért hívták vissza.

Az újságcikkben megszólított Gerencsér Hilda, korábbi szocialista képviselő és iskolaigazgató szintén nem volt könnyű helyzetben, amikor arról kellett döntenie, hogy mely pedagógusoktól válik meg a tavalyi tanév végéig még irányítása alatt álló Fekete-Vörösmarty iskola.

- Közéjük került Stolár Mihály német szakos lánya is, aki a másik négy pedagógussal együtt jó munkát végzett. A csökkenő gyereklétszám mellett annál is nagyobb arányban csökkent az igény a német nyelv tanulása iránt. Mindezek nem tették lehetővé, hogy ezután is annyi német szakost foglalkoztasson az iskola, mint korábban. A döntés tehát szakmai volt. Hozzáteszem, hogy a fideszes frakció közvetlen családtagjai közül négyen dolgoznak azóta is az intézményben, egyiküket most nevezték ki igazgatóhelyettesnek. Mindannyian jó szakemberek, soha nem politizáltak az iskolában - mondja a ma már nyugdíjas Gerencsér Hilda. Hangsúlyozza, hogy a személyi döntésekbe soha nem szólt bele a képviselő-testület.

- Valóban a szocialista frakcióban ültem korábban, de akkor is, amikor Stolár Mihály lánya az iskola dolgozó-ja lett. Akkor mért nem volt probléma, hogy MSZP-s vagyok? - kérdi Gerencsér Hilda. Hozzáteszi, hogy amint kiderült, hogy az említett kolléganőtől meg kell válniuk, rögtön közölte vele. Ez áprilisban volt. A munkavégzés alól júniusban felmentették a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Figyelembe vette azt is, hogy a felmondási idő a naptár szerint így jön ki, hiszen minden munkáltatónak aszerint kell eljárnia.

A fentiekre reagálva Stolár Mihály az alábbiakat mondta.

- Körül sem kell néznünk ahhoz, hogy tisztán lássuk: a szánalmas és zavaros magyarázkodáshoz már három emberre van szükség. A konfliktusba került tanuló levélben közölte az intézmény vezetőjével és velem, hogy az akkori ügyet részéről lezártnak tekinti, annak felemlegetése nem szolgálná sem az intézmény, sem az ő jövőbeni érdekeit - mondta Stolár Miláy.

Lapunk ezzel ezt a témát lezártnak tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!