Pár után bőgő szarvasbikák

Megyei körkép - Elindult a vadászati főszezon, megkezdődött a gímszarvasok párzási időszaka. Szeptember a vadászok legszentebb időszaka.

Tremmer Tamás

Szeptember a gímszarvasok nászának időszaka, a vadászok, vadgazdálkodók szent hónapja. Ma már megyeszerte hangolnak a bikák, keresik a helyüket, itt is, ott is felhangzik a jellegzetes, a vadászok által olyannyira várt szarvasbőgés. Ennek legintenzívebb időszaka évek óta a hónap közepére tehető.

A vadgazdálkodók számára a bikák kilövése jelenti az éves legnagyobb bevételi forrást. Ehhez a szakértelmük, tapasztalatuk, a vadállomány egyaránt rendelkezésre áll, csakhogy jól fizető vendégvadászból egyre kevesebb van.

- A Bakonyerdő Zrt. mintegy hetvenezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet, idei nagyvadkilövési tervünk meghaladja a 4800 darabot. A vadászati hatóság az idei szezonban 270 darab gímbika elejtését írta elő társaságunk számára - folytatta a vezérigazgató.

- A szeptemberi bikavadászat a vadászati ágazat árbevételének jelentős részét adja, ennek megfelelően már a nyár folyamán nagy hangsúlyt fektettünk a vadföldművelésre, a magaslesek és cserkelőutak karbantartására, azaz az eredményes vadásztatás előkészítésére. Szarvasbőgéskor mintegy 180 vadászvendéget várunk. Amennyiben a szeptemberi teríték eléri a 150-160 darabot, hat kilogrammos átlagsúllyal, úgy nem lesz okunk panaszra - nyilatkozta Varga László.

A szarvasok nászát meglesni és meghallgatni az őszi szezon egyik legérdekesebb és legtartalmasabb programja nemcsak a vadászok, hanem a természetet szeretők számára is. Nász idején a kifejlett gímbikák bőgéseikkel hívják fel a nőstények figyelmét. A bőgés ereje, hangmélysége a többi bika számára is fontos információkat közöl, ugyanis azok összefüggésben vannak a hang tulajdonosának fizikai erejével, korával, sőt vérmérsékletével is. Ha ez nem elég jelzés, a bikák összecsapnak, agancsukkal próbálják legyűrni a másikat. A küzdelem végén a vesztes eloldalog, a győztes pedig elnyeri méltó jutalmát: a párzás jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!