Pedagógusképzést segítő fejlesztések

Pápa - A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának képzési helyén, a pápai Neveléstudományi Intézetben számos, a pedagógusképzést segítő fejlesztést valósítottak meg a közelmúltban.

Polgár Tibor

Az intézményben található a Pedagógus Képzést Segítő Szolgáltató és Kutatóközpont (PKSZK), amelynek működését az augusztus végével lezárult pályázati projekt keretében megvalósuló informatikai rendszer kiépítése is támogatja. Az informatikai rendszert Bognárné dr. Kocsis Judit, a projekt szakmai vezetője, valamint Győri Tamás József informatikus, projekttanácsadó mutatta be nemrég. A projektgazda szerepét a Pannon Egyetem töltötte be, a konzorciumi partnerei pedig a Dunaújvárosi Főiskola, illetve a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola voltak. Az elnyert támogatás közel 110 millió forintnyi összeget jelentett. - 2010. március elsején indult, és 2011. augusztus 31-én fejeződött be a projekt, aminek során tizennégy témát vállaltunk.

Ebből kilencet a Pannon Egyetem, négyet a Dunaújvárosi Főiskola, egyet pedig a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola gondoz. A feladataink, vállalásaink között szerepel többek között egy Regionális Kutató és Szolgáltató Központ kialakítása Pápán, a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézetében, továbbá ennek a központnak a bekapcsolódása az országos hálózatba. Kidolgoztunk egy alternatív tantervet is, amelyet a Pannon Egyetem tanárképző központjában már kipróbáltunk.

Az informatikai rendszer kiépítése is a PKSZK keretein belül valósul meg - számolt be a projekt fontosabb elemeiről Bognárné dr. Kocsis Judit. Győri Tamás József elmondása alapján a rendszer fő komponensét egy dinamikus honlap jelenti, amely lehetőséget biztosít a pedagógusképzést érintő hírek, információk, dokumentumok elhelyezésére, feltöltésére. 

- Az informatikai rendszer többek között a pedagógusok, valamint a pedagógusképzésben résztvevő oktatók és hallgatók közötti kommunikáció erősítését szolgálja. Terveink szerint az új honlap a központ interaktív munkatere lesz, ahol a regisztrációt követően a felhasználók sokféle értékes szolgáltatást érhetnek majd el a nap huszonnégy órájában - fogalmazott Győri Tamás József. A projekttanácsadó tájékoztatójából kiderült, az informatikai rendszer fő komponenséhez öt modul kapcsolódik, amelyek különböző funkciókat biztosítanak a felhasználók számára. Az informatikai rendszer A Közép-Dunántúli régió pedagógusképzését segítő szolgáltató és kutatóhálózat kialakítása című TÁMOP-pályázatnak köszönhetően jött létre.

 

Az informatikai rendszer fő komponenséhez kapcsolódó modulok segítik a távoktatást, a módszertani megújulást, továbbá a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók és a gyakorlati képzőhelyek párosítását. Ezenkívül az egyes modulok támogatják  a kutatómunkát, illetve a mentortanárok és az oktatók képzését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!