Pluszpénz öt helyett tíz évig a kórházi rezidenseknek

Veszprém - A megyei kórház rezidensei tíz évig kaphatnak plusz százezer forintot, ha nem mennek külföldre.

Munkatársainktól/MTI

A megyei kórházban a múlt héten indult a Markusovszky Lajos plusz program, melynek keretében az intézmény 21 rezidenshelyére jelentkezők nem öt, hanem tíz éven keresztül megkapják a havi plusz százezer forintot. 

- Itthon akarjuk tartani az orvosainkat. A korábbi felhívásra tizenkét rezidens jelentkezett, a plusz program bejelentése óta további két fiatal írta alá a szerződését - mondta el Rácz Jenő főigazgató.

A Magyar Rezidensszövetség javaslatai mentén módosította az egészségügyi kormányzat a szakorvosok ösztöndíjrendszerét az új pályázati időszakra. A rezidensek ettől kezdve választhatnak: vagy az ösztöndíj fizetésének teljes idejéig, teljes munkaidőben vagy az ösztöndíj folyósításának kétszeres idejéig részmunkaidőben vállalják, hogy Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak, cserébe a fizetésükön felül nettó százezer forintot kapnak havonta - mondta el pénteken Szócska Miklós államtitkár.

A korábbi program szerint öt éven keresztül kap ugyanekkora pluszjuttatást az, aki aláírja, hogy tíz évig a magyar egészségügyben marad. A nyáron meghirdetett 620 helyre azonban csak 141-en jelentkeztek. Az új pályázati rendszer több szabadságot ad a rezidenseknek - akár két évre felfüggeszthető a munkaviszony-, s azok előtt is nyitva áll, akik nem idén fejezték be tanulmányaikat. Egy szabály azonban megmaradt, tilos elfogadniuk hálapénzt.

A Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint a szakorvosképzési ösztöndíjprogram feltételeinek módosításával már betelhet a meghirdetett helyek többsége.
Papp Magor a Balatonfüreden megrendezett országos járóbeteg-szakellátási és szakdolgozói konferencia szombati napján üdvözölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár előző napi bejelentését, amely szerint a programba belépő rezidensek előtt két választási lehetőség lesz. 

A rezidensszövetség elnöke azt mondta: néhány száz fiatal számára ez valóban perspektívát jelenthet, de a magyar egészségügynek akkor lehet érdemi megtartó ereje, ha egyúttal a szakorvosi béreket is rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!