A történelem díszletei között járva

Állandó, de gyenge eső fogadta vasárnap geocaching játékunk hetedik állomásán a Fejér megyei Pákozd melletti Mészeg-hegyen mindazokat, akiket nem riasztott el a hirtelen jött rossz idő.

Tihanyi Tamás

Sokan voltak ilyenek: egészen pontosan kétszázkilencvenhét felfedezőt vonzott a vidék, a táj, amit egy 1848-as győztes ütközet tett híressé. A pákozd-sukorói csata emlékművének közelében volt az első állomás, pecsétgyűjtő hely, s mindjárt a közelben számos emlékhelyet, múzeumot, természeti kincseshelyet látogathattak meg az érkezők a Pannon Lapok Társaságának ajánlásával. Akik ezt a napot kirándulással töltötték, láthattak egy egészen új, minap felavatott emlékhelyet is: az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére egy barikádra kúszó, szovjet gyártmányú harckocsi látványa figyelmezteti ezután a katonai emlékpark vendégeit. A friss koszorúk még a kegyelet, az ünnepség hangulatát idézik.

Játékunk hetedik állomására a legtöbben Székesfehérvárról és környékéről érkeztek, de elsők a helyszínen Németh Ferencék voltak Szentgotthárdról. Ők nem hagytak ki eddig egyetlen állomást sem. Délig már közel százan jelentkeztek a PLT sátránál. Szabó Ottó és felesége, Anett két Zala megyei helyszínen járt korábban. Az informatikus férfi Salgótarjánról két éve költözött a szociálpedagógus Anettel Székesfehérvárra. 

- Nagyon tetszik nekünk a játék, amely jó lehetőséget jelent arra, hogy megismerjük Nyugat-Magyarországot, hiszen korábban nem itt éltünk, van mit bepótolni - mondja Szabó Ottó. - Izgalmas kirándulásokon vagyunk túl, sok érdekességet láttunk és tapasztaltunk.

Amikor megkérdezem, nekik mi tetszett a legjobban eddig, csak körbemutatnak.

- A Velencei-tó környéke páratlan szépségű. Még mindig nem láttunk mindent, de amit igen, azért már megérte ázni egy kicsit.

Játékosaink féláron nézhették meg a katonai emlékparkot, a negyvennyolcas és a békefenntartó missziók történetét bemutató tárlatot. A pákozd-sukorói csata eseményeire elsősorban a fiatalok kíváncsiak, a múzeum kapujában Oláh Nikolett fogadja a felfedezőket.

- Érdeklődőek az emberek, legjobban a terepasztal mozgatja meg a fantáziát - mondja.

Törzsök Tibor a közeli Tourinform Irodában féláron adta a térképeket, de melléjük sok ingyenes kiadványt is ajánlott. A Hegedűs-pincészet tájjellegű borait ugyancsak féláron lehetett náluk (illetve a szomszédos Vén Obsitos Borbemutató Pincében) megvásárolni.

- Már itt a szezon vége, s ehhez képest nagyon örülök annak, hogy ilyen sokan eljöttek. Egyébként statisztikáink alapján idén többen érkeztek a hegyre, mint az elmúlt évben, munkánk megsokszorozódott - összegez a szakember.

A Zala megyei Sárhidáról érkezett Németh Zsolt és neje Anetta, akiktől megtudjuk, négy navigációs pont látogatásáról lecsúsztak, hármat azonban már végigjártak, s az utolsó állomásra is szeretnének elmenni. Így a négy pecsétet összegyűjtve lesz esélyük valamelyik értékes ajándék elnyerésére. Eddig Letenyén és Kallósdon jártak, ám a lakóhelyüktől legtávolabb lévő helyszín, ahová játékunk során látogattak, a pákozdi volt.

- A rossz idő ellenére szeretnénk kicsit túrázni, hiszen ez remek alkalom arra, hogy felfedezzük a környéket. Egyébként többnyire Ausztriában szoktunk járni, szervezett kirándulásokon veszünk részt - mondják Némethék, akiken látszik, rutinos túrázók. Nem csoda, ha nem ijedtek meg egy kis őszi esőtől.

A pákozdi Arborétum, Tájmúzeum és Halászati Kiállítás bejáratánál is csak a belépők árának felét kérték el a látogatóktól, a legelsők 12 óra után néhány perccel váltottak jegyet.

Aki aztán jól kifárasztotta magát, megpihenhetett, ebédelhetett a három közeli étterem egyikében, ahol a fizetőpincér csak a számla ellenértékének felét kérte olvasóinktól.

- Jónak tartom az ilyen akciókat, hiszen arra ösztönzi az embereket, hogy kimozduljanak a négy fal közül - mondja Nagy Roland, a sukorói Gémeskút Étterem vezetője. Velencén, a Tekergő Étteremben is találtunk felfedezőket, mint ahogyan lényegében megtelt vendégekkel a pákozdi Ingókő Étterem is.

- Folyamatosan jönnek az újabb kirándulók - tájékoztatott Holdvilág Gergő főpincér, miközben újabb asztalt keresett az érkezőknek. Azt mondja, örül annak, hogy akkor sem áll meg az élet Pákozdon, ha az ősz a csúnyábbik arcát mutatja.

Azok pedig, akiknek már jártányi ereje sem maradt a Velencei-hegység után, a fehérvári Novotel Hotelban kérhettek maguknak egy szobát. Persze azt is kedvezményesen, féláron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!