Csak maguk menthetik meg magukat

Tihany, Devecser - A somlói térség fejlesztése az unió más részeinek is példát adhatna egy hosszú távon is működőképes gazdasági, közösségi modell kialakításával, állítja Tornai Tamás.

Győrffy Árpád

 A devecseri vállalkozó az Észak-balatoni Polgári Klub múlt heti összejövetelén kért elvi kormányzati támogatást Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől, hogy kiemelt uniós projektté nyilváníttathassák integrált fejlesztési programjukat.

- Az ország több más részéhez hasonlóan a somlói térség is rendkívül rossz helyzetbe került az elmúlt évtizedekben. Ehhez társult a kistérség egy részén a tavalyi vörösiszap-katasztrófa. A jövedelmek elapadtak. Sokan elvándorolnának a környékről, de igazán arra sincs lehetőségük, mert a térséggel együtt a mobilizálható vagyonuk is leértékelődött. Egyszerűen nincs más megoldás, itt kell megélhetést biztosítani - magyarázta a feladatot kérdésünkre Tornai Tamás.
 
- Látnunk kell, hiába fejlesztjük külön-külön például a közlekedést, iskolákat vagy kisvállalkozásokat, ha a nem fejlesztett szférák állapota miatt ezek sem működnek jól. Mi azt gondoljuk, hogy akkor lehet optimális az eredmény, ha a célokat helyben alakítjuk ki, és minden fejlesztendő dolgot harmonikus rendszerbe rakunk össze, függetlenül a feladattól és a tulajdonostól.

Tornaiék szerint nem várható megfelelő eredmény a helyzet okozta nyomasztó lelki terhek feloldása nélkül.

- El kell érni, hogy pozitívan tudjanak gondolkodni a jövőről, akarjanak tanulni, higgyenek abban, hogy a jelenlegi lakóhelyükön is van lehetőség a boldogulásra. Ugyanakkor az itt élőknek érteni kell, hogy rajtuk múlik a problémájuk megoldása. Ehhez meg kell tanítani őket arra is, hogy az egymással kapcsolatos nézeteltérések az élet természetes részei, de ilyenkor a konfliktust kezelni kell, nem lenyomni vagy elkerülni a másikat, mert tartós eredményt csak így alkothatunk.
Tornai Tamás nem vitatja, hogy voltak már ilyen elképzelések, például a Leader is erről szólt volna.
 
- Ott nem sikerült olyan széles társadalmi mozgást generálni, hogy az érintettek megértsék, csak átfogóan szabad gondolkodni, tervezni, célokat alkotni. A vezetőket sem a feladatra való alkalmasság alapján választották ki. Mindenhol akadt egy-egy vezér vagy politikai oldalról kijelölt személy, akik köré mások is odacsapódtak. Így nem szabad csinálni. Türelem és sok munka kell ahhoz, hogy a térség apraja-nagyja tudja, miről is van szó. Eredményt a közös munka akkor hozhat, ha előbb megértik egymást, és tisztázzák az egyéni és közös célokat.

A térség önkormányzatai és egyes vállalkozások az induláshoz szükséges pénzt összeadnák. A programot a nemzeti keretektől független uniós forrásokból szeretnék megvalósítani. Ennek megszerzéséhez kérik a kormány elvi támogatását.
 
- A kormány részéről arra lenne szükség, hogy az Európai Unió előtt nyilvánítsák ki az elvi támogatásukat és azt, hogy nem szólnak bele a munkánkba, hagyják, hogy végre valóban maguk döntsenek az emberek a problémáik tartós megoldásáról.

Tornaiék szerint a támogatások eddigi, felzárkóztatást célzó rendszere nem ad valódi megoldást. Olyan integrált programban kell gondolkodni, aminek köszönhetően a térség gazdasága versenyképessé válik, és a későbbiekben további külső támogatások nélkül is hosszú távon működni tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!