Kistérségi egészségügyi központot adtak át

Balatonalmádi - Az új egészségügyi központ korszerű, 21. századi körülmények között tudja kiszolgálni Balatonalmádi és a kelet-balatoni kistérség csaknem 30 ezer polgárát.

Varga Domokos Péter

Keszey János mondta ezt csütörtök délután a létesítmény avatóünnepségén. A város polgármestere közölte, az egészségház 650 millió forintba került. A kezdetben 500 milliósra tervezett beruházás (400 millió uniós támogatás, 100 millió önerő) költségei a gazdasági válság és a forint gyengülése miatt megemelkedtek. Ezért Balatonalmádi önkormányzata további 150 milllió forint saját erőt biztosított. Az építkezést a kivitelező SZ-L-BAU Építőipari Kft. 2010 márciusában kezdte el. A projekt során egy új, korszerű és teljeskörűen akadálymentesített rendelőintézetet alakítottak ki, ahol egy helyre kerülnek a háziorvosi és szakrendelések. Az intézmény a jövőben a térségi ellátásszervezési feladatokat is el fogja látni.

Dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke és a Csolnoky Ferenc megyei kórház főigazgatója arról szólt, hogy a "recsegő-ropogó" egészségyügyi ellátórendszer ismeretében sokan várták már türelmetlenül az új központ átadását. Üdvözölte, hogy ebben az esetben nem "toldozni-foltozni" kezdték a meglévő rendszert, hanem egy teljesen új létesítményt hoztak létre. Szerinte országosan is ezt a példát kellene követni.

Szólt arról, hogy jelentős nagyságrendű beruházások zajlottak illetve zajlanak a megyében több helyszínen, így Zircen és Sümegen, a megyei kórházban pedig tízmilliárdos fejlesztés veszi kezdetét. Hasonló fejlesztésekre van szükség a működtetés területén is, amelyen a változás útját a Semmelweis-terv jelöli ki. Ugyanakkor megemlítette, hogy éves viszonylatban az egészségügyben körülbelül ötszázmilliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a lakosság által elvárt szinten lehessen működtetni. A megkezdett, új úton ez a létesítmény mérföldkőnek számít  hangsúlyozta a kórházszövegség elnöke.

A város és a kistérség új egészségügyi központját megáldotta Szabó János katolikus plébános és Fauszt Gyula református tiszteletes.

Végezetül Keszey János polgármester átadta a létesítmény kulcsát a központ vezetőjének, dr. Németh Ilonának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!