Pecások egysége - Hatékonyabb közösen a két horgászszövetség

Megyei körkép - A Balaton két domináns horgászszövetsége az elnökök többszöri informális egyeztetése után eljutott a hivatalos kapcsolatfelvételig. Rájöttek, együtt hatékonyabbak lehetnek.

Tremmer Tamás

A Balatonnál annyi problémájuk akad a horgászoknak, hogy rádöbbentek: ezek csak együttműködve orvosolhatóak. Ennek érdekében közös fellépésre készül a Bakony Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ), valamint a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége (BSZ).

A két szövetség vezetői (a BBHSZ részéről dr. Táncsics Aladár elnök, Puskás István elnökségi tag, Tóth István felügyelő bizottsági elnök; a BSZ képviseletében Kontics Ferenc elnök, Balogh Tibor és Kővári Tibor elnökségi tagok) baráti hangulatú megbeszélésen összegezték a balatoni horgászat jelenét és a jövőbeni tennivalókat.

Dr. Táncsics Aladár arról tájékoztatott, hogy az igencsak szerteágazó, de egymással szoros kölcsönhatásban lévő tényezők közül (árak, költségek, fogási napló, ellenőrzés, rapsicok, szervezeti élet, állami szerepvállalás, turizmus, és a többi) a két szövetség meghatározta azokat a prioritásokat, amelyekben a jövőben közös álláspontot kívánnak kialakítani, és együttesen lépnek fel.

Állásfoglalásuk szerint mielőbb rendezni kell a balatoni csónakkikötők helyzetét, ehhez fel kell számolni az engedélyezési eljárások bürokratikus útvesztőit. Segítené az ügyet a csónakmenhely kategória jogszabályi megteremtése. 

Szeretnék elérni, hogy a balatoni horgász szervezeteket a mostaninál jobban vonják be a haltelepítés minden fázisába. Ehhez szükség lehet új együttműködési formák kialakítására a halászokkal, valamint a halászok felügyeletét ellátó állami szervezetekkel. A gyermekek környezettudatos nevelésében aktívabb részvételt terveznek. A tartalmas gyermekprogramok, versenyek rendezéséhez megteremtik a feltételeket mind anyagi, mind emberi oldalról. Ebben már konkrét cselekvési program is körvonalazódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!