Balatonra fel télen is! Csússzuk át a magyar tengert!

Badacsonytomaj - A téli Balaton szépségére, lehetőségeire, a turisztikai koncepció újragondolására, valamint az adott esetben indokolatlan tiltásokat megfogalmzó jogszabályok módosításának szükségességére szeretnék felhívni a figyelmet a szombati "Balaton-átcsúszás" program szervezői. Az immár hagyományos téli esemény a tervek szerint délben kezdődik a badacsonytomaji Szörfklub SE klubháza előtt a tomaji strandon.

Szijártó János

Kardos Gábor, a rendezvény főszervezője lapunknak elmondta, hogy a résztevők a badacsonyörsi öböl áthajózásával, kajakkal, szörffel, vitorlással, katamaránnal kívánják felhívni a figyelmet arra, milyen jogszabály-módosításokra lenne szükség annak érdekébe, hogy a Balatonon ne gátolják a vízisportok szabad gyakorlását.

- Nonszensz, hogy nem távolodhatunk el a parttól ötszáz méternél távolabbra, a másodfokú viharjelzésben pedig egyáltalán nem szállhat vízre még az sem aki történetesen átvezett az Atlanti óceánon. Léteznek olyan tengeri kajakok vagy egyéb vízi járművek, amelyekkel bármilyen időben biztonságos lehet a vízisport. A szörf azonban hiába az egyik legalkalmasabb eszköz a viharban történő vitorlázásra, bizonyos szélerősség esetén tiltják a használatát a tavon. Bízom benne, hogy a Magyar Szörf Szövetség, a tengeri kajakos szakosztály, a szakma elismert képviselői sikerrel járnak majd a jogszabályok módosítása terén, amelyhez a mostani akciót egyfajta referenciaként kapcsoljuk - hangsúlyozta a főszervező. 

Azt is megtudtuk, hogy szombaton a jeges vízben bemutatót tartanak kajakos "eszkimózásból", vagyis a borulás utáni visszafordulás technikájából, és megtekinthető lesz a vízen egy saját készítésű, hagyományos eszkimókajak. Sőt, a Balaton első tradicionális, bambuszrudazatos, rákollóvitorlával hajtott polinéz proája, egy aszimmetrikus katamarán is látható lesz. A program azt hivatott bizonyítani, hogy a téli balatoni sportokért még sokat lehet és kell tenni. A rendezvényen a Magyar Szörf Szövetség és a tengeri kajakos szakosztály képviselői konkrétan megfogalmazzák, milyen jogszabály-módosításokat javasolnak annak érdekében, hogy a szabályozás "ne korlátozza a jövőben a balatoni vízi sportolás lehetőségeit.

Intezívebb eső, vagy viharos erejű szél esetén az öbölátcsúszást vasárnapra, illetve egy héttel későbbre halasztják.

Az esemény folyamatosan frissülő Facebook oldala

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!