Cáfolják a vádakat a gyermekbántalmazással gyanúsított óvónők

Várpalota - Cáfolják az ellenük felhozott gyermekbántalmazási vádakat a munkavégzés alól felfüggesztett várpalotai óvónők. A korábbi óvodavezető politikai leszámolást sejt a háttérben.

Szabó Péter Dániel

- Mivel jómagam is évekig dolgoztam óvodavezetőként, jól tudom, hogy működik  a panaszkezelés kivizsgálása. Ha szülői bejelentés érkezik, első körben szokásos szembesíteni az érintetteket, s kivizsgálni az esetet, azaz házon belül elrendezni a problémát, s csak akkor vinni az óvoda falain kívülre, ha bizonyítottnak látszik az óvónők vétsége. A mi esetünkben nem történt ilyen. Egyből jött a felfüggesztés, a fegyelmi eljárás megindítása, s a különböző médiumok megkeresése.

Hozzáteszem, a vizsgáló biztosi meghallgatásról szóló értesítést is csak csütörtökön kaptam meg. A szóban forgó kislány három éve járt hozzánk, s a pszichológusi vélemény szerint magatartási és beilleszkedési problémákkal küzd, rendszeres kezelés alatt állt. Ettől függetlenül nem az érintett szülő tett panaszt, vele semmi problémánk nem volt. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az állítólagos bántalmazást látó szülő Varga Szilvia intézményvezető szélesebb baráti köréhez tartozik -mondja P. Zoltánné, az egyik felfüggesztett óvodapedagógus.  

- Az ominózus esetről _ amikor kislány a délutáni hisztéria közben le is köpött engem - egyébként feljegyzés is készült, amelyet az édesanya is aláírt. Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy az egész történet előzménye egy nyáron, még a várpalotai óvodák egy intézménybe történt összevonása időszakában lefolytatott fegyelmi vizsgálat volt, amely a jelenlegi vezetőt, Varga Szilviát is érintette, s az akkori vizsgálat az ő felelősségét is megállapította. Én vizsgálóbiztosként vezettem az eljárást, s már akkor megígérték nekem, hogy tönkretesznek - mondja a korábbi óvodavezető, aki SZDSZ-es múltja miatt (nyolc évig önkormányzati képviselőként, illetve egy ideig alpolgármesterként dolgozott az önkormányzatnál) politikai leszámolást sejt a háttérben. 

-  Talabér Márta polgármester egy 10 évvel ezelőtti Ősiben történ esethez hasonlítja a mostani történetet. Jogos az összehasonlítás, hiszen ott is egy szülőt kértek meg, hogy segítsen az eltávolításomban - teszi hozzá, majd megjegyzi, az akkori munkáltató ellen indított munkaügyi pert egyébként jogerősen meg is nyerte.
A másik felfüggesztett óvónő, K. Edit egy nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz. Ebben leírja, hogy 18 éve dolgozik óvodapedagógusként a városban, s gyermekközpontú hozzáállásával, pedagógiai módszereivel a szülők és a kollégák elismerését is sikerült kivívnia. „ Ezért is állok értetlenül a vádakkal szemben. Teljes mértékben ártatlan vagyok.”  



Előzmények: 

A gyanú: gyermekbántalmazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!