Egyedül ez sem megy

A szociális földprogram csaknem húsz éve váltakozó sikerrel működik hazánkban. Vannak kiugróan eredményes próbálkozások, de elkeserítő tapasztalatok is. A 3152 magyar település hatoda próbálkozott vele.

Gajdos József

Most Várpalotán a sor, nehéz helyzetű családokon próbál így segíteni a város. Negyven hektár állami tulajdonú földet vagyonkezelésbe adnak át húsz rászoruló családnak. Megtermelhetik maguknak a megélhetési gondokkal küszködők a zöldséget, gyümölcsöt, s később talán még piacra is jut a feleslegből. Az önkormányzat 2012-re próbaévként tekint. Kiderülhet, hogy életképes-e a program, hozzájárul-e a családok felemelkedéséhez.

Az eddigi tapasztalatok alapján az egyértelmű, hogy segítség nélkül csupán a földdel nem jutnak ötről a hatra ezek az emberek, többek között ezért fontos a szakmai tanácsadás, a támogatás. Annyi a buktató, hogy még a tapasztalt gazdák is elkeseredhetnek. A szélsőséges időjárás, a gyakori vihar, a váratlan fagy nem segíti elő a jó termést. A vetőmag sem mindig válik be, lehet gond a földdel, de a permetezés is szakértelmet igénylő munka, így kemény fába vágják a fejszéjüket a kertészkedésre vállalkozók. Ráadásul sokuk még földet sem látott életében. Ám tudják, talán ez az utolsó esélyük! Drukkolok nekik.

Kitartással előbb-utóbb boldogulnak. Ne törődjenek bele a sorsukba, tegyenek önmagukért! Most gazdálkodhat, aki nem rest, megtermelheti magának az asztalra valót. A termés persze lehet fonnyadt, girbe-gurba, zöld, vagy kicsit savanyú. De megtapasztalhatják, hogy a saját termesztésű zöldségek a legfinomabbak a világon, a saját fáról leszedett gyümölcsnek nincs párja. Amiért megéri küszködni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!