Élni, nem visszaélni - Tapasztalatok a mozgássérült-igazolványok használatáról

Veszprém - Sem olvasóink, sem pedig az érintettek nem érzékelik még, hogy bármi megváltozott volna amiatt, hogy átalakult a mozgássérült-igazolványok kiadásának rendszere.

Varga Domokos Péter

Július 1-jétől nem a háziorvos, hanem a Nemzeti Rehabilitációs Szociális Hivatal Szakbizottsága dönt a mozgássérült-igazolványok kiadásáról. Mint ismeretes, ez az irat jogosít fel a mozgássérült-parkolók használatára, valamint arra, hogy tulajdonosa bármely kijelölt parkolót ingyenesen vehessen igénybe.

Olvasónk arra hívta fel figyelmünket, hogy tapasztalatai szerint a mozgássérültek számára kijelölt parkolókba továbbra is beállnak igazolvány nélküli autók, valamint olyanok, amelyek ugyan rendelkeznek igazolvánnyal, de a luxus kategóriba tartoznak.

- Attól, hogy valaki drága gépkocsit vásárol, még lehet mozgássérült. Az már annál inkább felháborít bennünket, hogy a szélvédő mögé a nagymama nevére kiállított igazolványt teszik ki, a kocsiból meg kiszáll a 20 esztendős, miniszoknyás unoka - közölte érdeklődésünkre Glück Ferenc.

A Mozgássérültek Veszprém Megyei Szövetségének elnöke elmondta, az igazolvány érvényességi ideje a rokkantsági fok szerint változó, egytől öt évig. Az új elbírálást fokozatosan vezetik be, azaz akkor dönt a jogosultságról a szakbizottság, ha lejár az érvényeségi idő.

Azt sajnos ők is gyakorta tapasztalják, hogy jogosultság nélkül is használják a számukra kijelölt parkolóhelyet, de ilyen esetben nem tudnak és nem is akarnak tenni semmit, hiszen az ellenőrzés a közterület-felügyelet és a rendőrség dolga.

- A csalókat ki kell szorítani, a többieket pedig - legyenek épek vagy mozgássérültek -, hagyni kell élni - foglalta össze általános érvényű életfilozófiáját Glück Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!